Skip to content

Υψηλά κέρδη στο 9μηνο για τους τέσσερις μεγαλύτερους αντασφαλιστές της Ευρώπης παρά τις μεγάλες απώλειες λόγω φυσικών καταστροφών

Σημαντική βελτίωση στα κέρδη τους στο 9μηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 κατέγραψαν οι τέσσερις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings.

Του Χρήστου Γαβαλά

Ουσιαστικά, οι σημαντικά χαμηλότερες απαιτήσεις σχετιζόμενες με τον κοροναϊό αλλά και με καλύψεις εκτός του κλάδου ζωής, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ανάπτυξη αναφορικά με τα ασφάλιστρα και μια επίδειξη ανθεκτικότητας στο εισόδημα από επενδύσεις υπεραντιστάθμισαν τις υψηλές ζημιές από φυσικές καταστροφές που κινήθηκαν πάνω από τον προϋπολογισμό κατά το τρίτο τρίμηνο, αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της με τίτλο European Reinsurance Dashboard: 9M21 Results.

Κατά μέσο όρο, οι τέσσερις μεγάλοι αντασφαλιστές – Munich Reinsurance Co., Swiss Reinsurance Co., Hannover Re και SCOR SE – παρουσίασαν διψήφια αύξηση των ασφαλίστρων στην αντασφάλιση ακινήτων/ατυχημάτων το 9μηνο του 2021 λόγω των αυξανόμενων τιμών, της αυξανόμενης ζήτησης και του αυξημένης όρεξης για ανάληψη κινδύνου από τη μεριά των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ο οίκος αξιολόγησης. 

Οι φιλοδοξίες ανάπτυξης των αντασφαλιστών έχουν υποστηριχθεί μέχρι στιγμής το 2021 από πολύ ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία επιτεύχθηκε εν μέρει με την έκδοση χρέους μειωμένης εξασφάλισης, αναφέρει η έκθεση.

Η Swiss Re ήταν ο μόνος αντασφαλιστής από τους τέσσερις μεγάλους που παρουσίασε μικρότερη από διψήφια αύξηση των ασφαλίστρων επειδή μείωσε τα συνολικά ανοίγματα ακινήτων και παρείχε λιγότερες καλύψεις δευτερογενών κινδύνων καταστροφής, σύμφωνα με  τη Fitch.

Αξιώσεις αποζημίωσης λόγω θνησιμότητας από φυσικές καταστροφές και κορωνοϊό

«Και οι τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές εταιρείες ανέφεραν απαιτήσεις λόγω φυσικών καταστροφών που υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς τους το 9μηνο του 21, καθώς το 3ο τρίμηνο του 21, ειδικότερα, επλήγη από σοβαρές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη και τον τυφώνα Άιντα στις ΗΠΑ», ανέφερε η Fitch.

 «Η αύξηση της σοβαρότητας και της συχνότητας των αξιώσεων από φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα θα αναγκάσει τους αντασφαλιστές να διευρύνουν τους προϋπολογισμούς τους για φυσικές καταστροφές ή να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο. Εξομαλύνοντας τις μεγάλες ζημιές, και οι τέσσερις αντασφαλιστές πέτυχαν πολύ ισχυρούς συνδυασμένους δείκτες τουλάχιστον περίπου στο 95%.»

Η Fitch παράλληλα σημείωσε ότι η πανδημία είχε ισχυρό αντίκτυπο στις δραστηριότητες αντασφάλισης ζωής και υγείας των μεγάλων αντασφαλιστών, οι οποίοι έπρεπε να αφήσουν στην άκρη ποσοστό 7% καθαρών εισπράξεων κατά μέσο όρο για να καλύψουν υπερβολικές απαιτήσεις λόγω θνησιμότητας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *