Skip to content

“Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας”: Το συμπέρασμα του Συνεδρίου Αναλογιστών

Η αξιοποίηση των δεδομένων μέσω των νέων ψηφιακών εργαλείων και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ασφαλιστική αγορά ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο 3ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών .

Τεχνολογικές εξελίξεις

Τεράστια και πολλαπλά τα οφέλη που μπορεί να καρπωθεί ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης από τις τεχνολογικές εξελίξεις, αρκεί να καταφέρει να ξεπεράσει τους σκοπέλους των απαρχαιωμένων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων, το έλλειμμα κατηρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τον παρωχημένο τρόπο σκέψης, που εκφράζεται μέσα από τις παραδοσιακές δυσκίνητες πολλές φορές- μεθόδους λειτουργίας των εταιρειών.

Σε μία Ελλάδα όπου οι πολίτες έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους, όπου οι τράπεζες, ακόμη και το κράτος με το gov.gr ψηφιοποιούν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, η ασφαλιστική αγορά οφείλει να προχωρήσει γοργά, ξεπερνώντας τους σκοπέλους.

Η αλλαγή της κουλτούρας -και όχι μόνον των εργαλείων- και η εφαρμογή μίας σωστής και δομημένης στρατηγικής αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για τον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Αναγκαία είναι επίσης η δημιουργία μικτών ομάδων εργασίας, με τη συμμετοχή αναλογιστών και στελεχών των τμημάτων Πληροφορικής, αλλά και ανεξάρτητων IT experts, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο μεγάλος όγκος δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η τεχνητή νοημοσύνη, εφόσον τροφοδοτηθεί με καλής ποιότητας πληροφορίες, μπορεί να φέρει επανάσταση σε όλους τους κλάδους ασφάλισης: ραγδαία μείωση του κόστους, παραμετροποίηση των risk models, πιο ποιοτικό underwriting, βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, καλύτερη τιμολόγηση με αξιοποίηση των δεδομένων του πελάτη και επιβράβευση ορθών συμπεριφορών.

Κλιματική κρίση

Με το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών πίσω μας(;;), με τα χωριά της Θεσσαλίας ακόμη πλημμυρισμένα (η λίμνη Κάρλα αναμένεται να «στεγνώσει» σε 4-5 χρόνια από σήμερα), με 1.740.000 στρέμματα καμένα μόνο φέτος, όλοι έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει πως η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση και αποτελεί τη νέα μας κανονικότητα.

Πέρα από τις εκτεταμένες καταστροφές που βιώσαμε και στη χώρα μας πρόσφατα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έρχεται να επισημάνει πως η κλιματική κρίση αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία. Στις 250.000 ανέρχονται κάθε χρόνο οι θάνατοι που οφείλονται στην κλιματική κρίση, ενώ είναι μακρύς ο κατάλογος των ασθενειών που επιβαρύνονται σημαντικά από την επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών ή επανεμφανίζονται εξ αιτίας της στο προσκήνιο (π.χ. ελονοσία). Ως εκ τούτου, τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας αναμένεται να υποστούν έντονες πιέσεις στο εγγύς μέλλον.

Πολλαπλός είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

– Επιλέγοντας τους κινδύνους που ασφαλίζουν, συνυπολογίζοντας τα κριτήρια ESG.

– Αποζημιώνοντας άμεσα τους ασφαλισμένους τους μετά από κάθε καταστροφικό γεγονός όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό- και συμβάλλοντας κατά συνέπεια στη συνέχιση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Ήδη έχει καταβληθεί το 30% των αποζημιώσεων στους πληγέντες του Daniel, τη φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

– Επενδύοντας τα κεφάλαιά τους στην πράσινη οικονομία, καθώς και στις «συνετές» εταιρείες, που τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

– Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προώθηση της πρόληψης έναντι των φυσικών καταστροφών, γεγονός που συμβάλλει και στο να αποφευχθεί η αύξηση των ασφαλίστρων.

Ειδικότερα όσον αφορά τα ασφάλιστρα -οι αυξήσεις των οποίων από τους αντασφαλιστές αναμένεται να μετακυλιστούν και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά- οι τιμές τους μπορούν να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα είτε μέσω της καλύτερης πρόληψης είτε μέσω της μεγαλύτερης διασποράς του κινδύνου, κοινώς της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων, με τη συνεργασία κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών.

Η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους και η εξαγγελία της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκ. ευρώ είναι κάποια πολύ μικρά βήματα. Πρέπει επειγόντως να γίνουν μεγαλύτερα. Όπως επεσήμανε και ο κ. Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali: «Ένα νοικοκυριό που καταστρέφεται παίρνει πολύ λίγα χρήματα από το κράτος. Τα χρήματα που έχει δώσει η ασφαλιστική αγορά ως αποζημιώσεις στους λίγους ασφαλισμένους πολίτες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχει δώσει το κράτος στους πολλούς ανασφάλιστους. Πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Όχι άλλο pampering από το κράτος».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *