Skip to content

Χρ. Γεωργακόπουλος για τη συγχώνευση με την Allianz:”Έγινα και πάλι 35 ετών”

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σε αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία η κοινή συνέντευξη Τύπου του Χρήστου Γεωργακόπουλου και του Όλιβερ Μπάτε, διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου της Allianz, με αντικείμενο τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Γράφει η Χρ. Μωράκη

Επί του παρόντος η Allianz κατέχει το 97% της Ευρωπαϊκής Πίστης ενώ μελλοντικά θα διαγραφεί η μετοχή της τελευταίας από το ΧΑ και οι δύο εταιρείες θα συγχωνευθούν και νομικά.

Από αριστερά οι κ. Χ. Γεωργακόπουλος και Ο. Μπάτε

«Η ιδέα της επέκτασης στην ελληνική αγορά ήταν μαζί μου εδώ και πάρα πολύ καιρό» είπε ο κ. Μπάτε, «ωστόσο δεν είχαμε βρει μέχρι πρότινος την κατάλληλη εταιρεία με την οποία θα πετυχαίναμε το σκοπό μας, που είναι να γίνουμε η νούμερο ένα εταιρεία στις γενικές ασφαλίσεις».

Το ζητούμενο και για τις δύο πλευρές φαίνεται να ήταν η ταύτιση στη φιλοσοφία και τις αξίες. Ποιότητες που ήταν παρούσες στη περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, από την πρώτη κιόλας συνάντηση των δύο επικεφαλής, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2021, όπως αποκάλυψε από την πλευρά του ο Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν πολύφερνη νύφη εδώ και πάρα πολύ καιρό, είπε ο έλληνας CEO, και υποψήφιους γαμπρούς είδαμε να έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης – από την Κίνα έως τις ΗΠΑ, συχνά και με μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα από αυτό στο οποίο κατέληξε τελικά.

Ο λόγος που πουλήθηκε η εταιρεία, είπε, δεν ήταν οικονομικός, δεν υπήρχε καλύτερη επένδυση από αυτή που είχε ήδη με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Όμως ήθελε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των συνεργατών του, των ασφαλισμένων του και των μετόχων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα και μετά το πέρας της προσωπικής του παρουσίας. Τώρα, κατέληξε χαριτολογώντας, ο κ. Μπάτε μίλησε σαν Έλληνας κι εμείς. θα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε σαν Γερμανοί.

Η συγχώνευση στη πράξη σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν ενεργές και οι δύο επωνυμίες. Θα δουλέψουμε ως μια ενοποιημένη ομάδα με στελέχη και από τις δύο εταιρείες είπε ο CEO της Allianz, ενώ ο κ. Γεωργακόπουλος πρόσθεσε ότι στελέχη & συνεργάτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλή σαν να είναι δική τους η εταιρεία.

Αν με ρωτούσαν, τόνισε, αν θέλω μία αποκλειστική συνεργασία με μία τράπεζα που θα μου δίνει το 50% της παραγωγής μου, ή να διατηρήσω το δίκτυο των 7.500 συνεργατών, εγώ θα προτιμούσα να διατηρήσω το δίκτυο και αυτό και θα συμβεί. Έχουμε σχέδιο λοιπόν σε τρία χρόνια, να είμαστε στην πρώτη θέση της αγοράς. Με τη συγχώνευση οι προοπτικές όλων στην Ευρωπαϊκή Πίστη αυξάνονται, δεν μειώνονται και είναι στο χέρι του καθενός το πώς θα εξελιχθεί εντός του νέου σχήματος, είπε χαρακτηριστικά.

Το ενοποιημένο δίκτυο συνεργατών θα απαριθμεί περί τα 7500 άτομα με σκοπό αυτό το νούμερο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς η νέα εταιρεία θα εξετάζει την διάθεση ακόμη περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πέρυσι η Allianz SA είχε κερδοφορία ρεκόρ και 145 δισ. δολάρια σε έσοδα. Έχει 126 εκ. πελάτες σε όλο το κόσμο και είναι ο leader της σε περίπου 75 χώρες. Συνολικά απασχολεί 155.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. «Είμαστε ηγετικός όμιλος στην Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να είσαι leader στην Ευρώπη χωρίς να είσαι Leader στη χώρα που δημιούργησε την Ευρώπη, είπε ο κ. Μπάτε».

Η Allianz πήρε την απόφαση να επεκταθεί στην Ελλάδα γιατί στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλες προοπτικές, διευκρίνισε ο Όλιβερ Μπάτε λέγοντας για παράδειγμα ότι στους ελληνικούς δρόμους περισσότερο από το 20% των οχημάτων κυκλοφορούν ανασφάλιστα. «Μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην κρίση της κλιματικής αλλαγής, οι Έλληνες δεν είναι σωστά ασφαλισμένοι έναντι πυρκαγιάς και σεισμών, τη στιγμή που αυτοί οι δύο κίνδυνοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι της χώρας, όπως και στις γειτονικές Τουρκία και Ρουμανία. Λίγοι είναι ασφαλισμένοι, θέλουμε να γίνουμε λοιπόν ηγέτες και σε αυτή την αγορά προστασίας κατοικίας και πιστεύουμε ότι τώρα έχουμε αυτή την ευκαιρία”. Η συγκεκριμένη εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Πίστη, μας την έδωσε, είπε, ομολογώντας και αυτός ότι είχαν εξετάσει πολλές άλλες εταιρείες που μπορεί να είχαν τα έσοδα αλλά δεν είχαν την ποιότητα και τις αξίες που έψαχναν.

Αυτό που θέλω να τονίσω, συνέχισε, είναι ότι η χώρα σας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος πέρασε από μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια. Ειδικά η Ελλάδα με την κρίση των προηγούμενων ετών αλλά και αργότερα, ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας με την επιδημία του covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλα τα άλλα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. “Πολλοί αποχώρησαν όλο αυτό το διάστημα από την Ελλάδα και δεν μιλάω μόνο για την ασφαλιστική αγορά, η Allianz όμως ήταν εδώ και παραμένει εδώ”. Και υπήρξε υποστηρικτής της χώρας όταν δεν υπήρχαν πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι, υπενθύμισε, όπως στη χρηματοδότηση του αεροδρομίου και των εθνικών οδικών επεκτάσεων την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Allianz ήταν επίσης και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτής στο κούρεμα των ομολόγων.

Ο κ. Μπάτε ευχαρίστησε ιδιαίτερα και την κα Φιλίππα Μιχάλη για την προσφορά της στην εταιρεία και το γεγονός ότι αφιέρωσε την καριέρα της στην Allianz εδώ και 25 χρόνια. Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ηγεσίας της, η Allianz Ελλάδος είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ικανοποίηση πελατών σε όλο τον όμιλο.

Επίσης είπε ότι η Allianz είναι ηγέτης της αγοράς στην ασφάλιση ξενοδοχείων και ταξιδιών και η Ελλάδα είναι στα πρώτα νούμερα ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Εδώ υπάρχουν τεράστιες προοπτικες, “δεν έχουμε καν ξεκινήσει να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό τον τομέα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι πήραν μία συνειδητή απόφαση να παραμείνει CEO του νέου σχήματος ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο οποίος θα ηγηθεί του στόχου να συνδυαστούν τα καλύτερα στοιχεία των δύο κόσμων.

(Στην κεντρική φωτογραφία ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *