Skip to content

Χωρίς ασφάλιση μεγάλα έργα στη Μαύρη Θάλασσα

H Ρουμανία, ένα από τα φτωχότερη κράτη μέλη της ΕΕ, έχει παρόλα αυτά, τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αντίπαλο στην παντοδυναμία της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη! Η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων έχει ήδη ξεκινήσει ωστόσο το έργο είναι…ανασφάλιστο.

του Χρήστου Γαβαλά

Μια μονάδα της Carlyle International Energy Partners LP έχει αναλάβει τον πλήρη κίνδυνο λειτουργίας ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ρουμανικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, την ώρα που οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφεύγουν τη ζώνη λόγω της εγγύτητάς της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Black Sea Oil & Gas SA, που ανήκει στην Carlyle και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ξεκίνησε να παράγει φυσικό αέριο αυτό τον μήνα από ένα θαλάσσιο τετράγωνο που βρίσκεται κοντά στα ύδατα της Ουκρανίας, στο οποίο υπήρξαν μάλιστα επιδρομές με πυραύλους και drone κατά τη διάρκεια της τετράμηνης -μέχρι στιγμής- σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον ΔΣ της Black Sea Oil SA μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορεί η εταιρεία να αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη.

Ενώ η Ρουμανία απολαμβάνει προστασία ούσα μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου στη γειτονική Ουκρανία οδήγησε σε μάχες για τα ουκρανικά λιμάνια και στον κίνδυνο να παρασυρθούν θαλάσσιες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατόπιν όλων αυτών ζητούν πρωτοφανή ασφάλιστρα για την κάλυψη πλοίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Το υπεράκτιο έργο Midia Gas Development (κεντρική φωτό) περιλαμβάνει πέντε πηγάδια παραγωγής, μία μη επανδρωμένη πλατφόρμα και έναν αγωγό μήκους 126 χιλιομέτρων (78 μιλίων) που συνδέει την εγκατάσταση με την ακτή καθώς και μια νέα χερσαία μονάδα επεξεργασίας αερίου στην πόλη Τσόρμπου της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη στη Ρουμανία, αλλά αυτό έχει σαφώς αντίκτυπο», δήλωσε ο Διευθύνων της Black Sea. «Είχαν εντοπιστεί νάρκες κοντά στην πλατφόρμα μας και έχουμε πολεμικά πλοία κοντά και αεροπλάνα να κάνουν κύκλους γύρω μας».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *