Skip to content

Ψηφιακός μετασχηματισμός, κλιματική αλλαγή και ESG, τα θέματα που εξέτασαν οι αναλογιστές στο 3ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος

Με διεθνές ενδιαφέρον και μεγάλη  προσέλκυση συνέδρων εξελίχθηκε το 3ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος. Ως θέμα είχε τις «νέες τεχνολογίες και (αντ)ασφάλιση – Η επόμενη μέρα». Στο συνέδριο ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όχι μόνο στην έννοια των αναλογιστικών μελετών πάνω στα δεδομένα (big data)  και της αντασφάλισης των κινδύνων αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία ως εργαλείο πρόβλεψης, ανάλυσης για τους αναλογιστές και προτάσεων για τους αντασφαλιστές.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η Πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Μαριάννα Ανυφαντή καλωσόρισε τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χάρη Θεοχάρη  και τους κ.κ. Κυριαζή (Γ.Γ Έρευνας και Καινοτομίας) , κα Λαζαράκου (Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Σταύρο Κωνσταντά (Διευθυντή ΔΕΙΑ), Ευφροσύνη Κοσκουνά (Πρόεδρο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος), Δημήτρη Γαβαλάκη (Γ.Γ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών).

Πρώτη Ενότητα:  Data Science και νέες τεχνολογίες

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, εξετάστηκε πως η επεξεργασία των δεδομένων (DATA) μπορούν να βελτιώσουν τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων και μηχανών. Εισηγητής στην ενότητα ήταν ο κ. Xavier Marechal. Iδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα ελληνικά θέματα ήταν και η ενότητα που αναφερόταν στην λειτουργία του A/I και του IoT  για τον μετασχηματισμό των αγροτικών ασφαλίσεων και την αξιολόγηση του κινδύνου φυσικών καταστροφών από τον εισηγητή κ. Σωτήρη Μπαντά, Διευθύνων Σύμβουλο της Centaur.

Στην 2η συζήτηση, οι κ.κ Βασιλάτος(Γενικός Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Eurolife) , Χάρης Λαδάς(Senior Manager της Pwc)  και Βασιλική Κωστάκη (Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών της Groupama) αναφέρθηκαν στον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην διαμόρφωση του μέλλοντος της ασφάλισης. 

Ο κ. Κουβαράς (head Medical Operations & Analytics της Swiss RE) αναφέρθηκε πως τα Data και η ψηφιοποίηση μπορούν να διαμορφώσουν τα δεδομένα της ασφάλισης υγείας προς όφελος και των επιχειρήσεων (μείωση ζημιών και αύξηση πρόληψης) και των ασφαλισμένων για την επιλογή των κατάλληλων γι’  αυτούς προγραμμάτων.   Η επόμενη εισήγηση από τον κ. Πάνο Κούβαλη (Γενικό Διευθυντή Ασφαλιστικών Εργασιών  της Interamerican) αφορούσε τις κινήσεις της Interamerican για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την χρήση δεδομένων που άλλαξαν τις προοπτικές και τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας.

Δεύτερη Ενότητα: Κλιματική Αλλαγή και ESG

Στην 2η ενότητα οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν τα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής αλλά και την κοινωνική υπευθυνότητα (ESG). Ο κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)  στην ομιλία του εστίασε κυρίως στην μεταβολή του κλίματος κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και στο ύψος των ζημιών που έχουν προκύψει από τις φυσικές καταστροφές ενώ η κα Juillard (Account Manager NN Re Insurance Solutions) αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αντασφαλίσεις.  Ο κ. Jean Pierre Aldon (Head of life AON EMEA) αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε θέματα θνησιμότητας.

Η συζήτηση Φιλίππα Μιχάλη (NN) – Παναγιώτη Δημητρίου (Generali)  

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΝ Hellas  κ. Φιλίππα Μιχάλη και ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas εστίασαν ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στα ασφαλιστικά δεδομένα και στα προγράμματα και πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι μελλοντικές τάσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.

Την μεγάλη σημασία της κοινωνικής υπευθυνότητας μέσω των δράσεων ESG εστίασαν οι κκ Ιωάννης Σίνος (Chief Risk / Actuarial Officer της Generali Hellas), Νάγια Χάντι (Manager, FS Insurance Advisory PWC Ελλάδος) και  Marinus Johannes Scholten (Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Interamerican)

Ο ρόλος των αναλογιστών και η βράβευση του κ. Κουτσόπουλου

Στην 3η και τελευταία ενότητα, εξετάστηκε ο ρόλος των αναλογιστών και Data Scientists στην ασφαλιστική επιστήμη καθώς και πως η καταλληλόλητα (fit and proper) αποτελεί ευκαιρία για το επάγγελμα του Αναλογιστή.   Στο τέλος του συνεδρίου βραβεύθηκε ο «πατριάρχης» του Αναλογιστικού Κλάδου κκ Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος ο οποίος ήταν πρόεδρος στην Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος από το 1980 μέχρι το 1991.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *