Skip to content

Όλες οι ΕΠΥ στον Φιλικό Διακανονισμό

Όλες οι ΕΠΥ (πλην ενός) που λειτουργούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά θα υπάγονται, (από τον Ιούνιο και μετά, όταν ολοκληρωθεί η μηχανογραφική διαδικασία), στην Συμφωνία Άμεσου Διακανονισμού Ζημιών αυτοκινήτου (Φιλικός Διακανονισμός).

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Δημήτρης Μαζαράκης

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια γεύματος προς τον Τύπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Δημήτρης Μαζαράκης παρουσία και της Διευθύντριας της ΔΕΙΑ κ. Ιωάννας Σεληνιωτάκη αλλά και του Προέδρου της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης, Δημήτρη Ζορμπά.

Ο Φιλικός Διακανονισμός (άμεση ανάληψη υπαιτιότητας μέσω τυποποιημένου εντύπου που επισπεύδει εξαιρετικά τις διαδικασίες αποζημίωσης), λειτουργεί από το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα με το σύστημα αυτό έχουν διευθετηθεί περίπου 2,5 εκ. περιστατικά, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία ή σύγχυση για τους ασφαλισμένους, υπαίτιους και μη, με αποτέλεσμα φυσικά, την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία.

Όταν ξεκίνησε ο θεσμός αυτός ήταν πρωτοπόρος. Σήμερα, η διεύρυνσή του με την συμμετοχή των ΕΠΥ, είναι απλά αυτονόητη και γίνεται άμεσα πραγματικότητα, με την πρωτοβουλία που πήρε η Ένωση να προσκαλέσει τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους ο Δημήτρης Μαζαράκης.

Οι ΕΠΥ έχουν ουσιαστικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο αυτοκινήτου και η συμμετοχή τους στον Φιλικό Διακανονισμό είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Πρώτα απ’ όλα γιατί έτσι δεσμεύονται νομικά απέναντι στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν τυχόν υπαιτιότητα εντός 7 εργάσιμων ημερών– με τον θετικό αντίκτυπο που αυτό έχει στο μυαλό κάθε ασφαλισμένου. Μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί πολλές περιπτώσεις όπου η μια πλευρά (συνήθως ο αναίτιος) ψάχνει την άλλη – στη συγκεκριμένη περίπτωση την ΕΠΥ.

Ωστόσο, όπως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ο Δημήτρης Μαζαράκης, η πρωτοβουλία αυτή δεν καλύπτει το νομοθετικό κενό έναντι στο καθεστώς λειτουργίας των ΕΠΥ. Κενό που ισχύει πανευρωπαϊκά, όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδος, και που δεν είναι δουλειά των κατά τόπους Ενώσεων να λυθεί.

Γνώση του θέματος έχουν και η ΤτΕ και η EIOPA, και βρίσκονται σε μια διαδικασία που λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέτρα, προκειμένου να καθιερωθεί ένα δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη.

Οι ΕΠΥ είναι αποτέλεσμα της ενοποίησης των αγορών σε επίπεδο Ε.Ε. Η προστασία του καταναλωτή – ασφαλισμένου, η οποία είναι άλλωστε αναγνωρισμένη προτεραιότητα της Ε.Ε. (βλέπε Solvency – IDD), απαιτεί να λειτουργούν ισότιμα, χωρίς προστατευτισμούς και προς αυτή την κατεύθυνση, εργάζονται όλα τα υπεύθυνα μέρη.

Αυτή τη στιγμή στον Φιλικό Διακανονισμό συμμετέχουν όλα τα μέλη της ΕΑΕΕ (πλην της Ιντερσαλόνικα) καθώς και μια ΕΠY, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι προτίθενται να ενταχθούν και όλες οι υπόλοιπες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (πλην ενός).

Αν όλα πάνε καλά οι μηχανογραφικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Χρ. Μωράκη

[box]Συμφωνία Άμεσου Διακανονισμού Ζημιών:

  • Ανώτατο όριο εφαρμογής της συμφωνίας,
    Υλικές ζημιές: 6.500 ευρώ
    Σωματικές βλάβες 30.000 ευρώ (12.000 ανά τραυματία)
  • Στα πλαίσια της Συμφωνίας η δήλωση του ατυχήματος γίνεται υποχρεωτικά είτε μέσω του εντύπου φιλικής δήλωσης, (εφόσον αποδεχθεί ο υπαίτιος την ευθύνη) είτε μέσω απάντησης εντός 7 ημερών από την ασφαλιστική που χρεώνεται την υπαιτιότητα, προς την άλλη πλευρά.
  • Το 2017 διευθετήθηκαν 154.157 περιπτώσεις μέσω Φιλικού Διακανονισμού, για τις οποίες καταβλήθηκαν συνολικά 113. 299.422 ευρώ.[/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *