Skip to content

400% αύξηση στη ζήτηση για τροχόσπιτα!

Ο κορονοϊός δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο δουλειάς ή διασκέδασης, αλλά μάλλον και τον τρόπο που κάνουμε διακοπές. 

Αυτό καταδεικνύει η αύξηση 400% που καταγράφεται φέτος στη χώρα μας για ενοικιαζόμενα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, έναντι του 2019. Και ενώ μέχρι πρόσφατα η ιδιοκτησία ενός τροχόσπιτου ήταν ακριβό…σπορ λόγω φορολογίας, νομοθετική ρύθμιση που είναι τώρα στα σκαριά μειώνει τα κόστη κατά πολύ.

Στη χώρα μας το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο θεωρείται ΙΧ άνω των 2.000 κυβικών και άρα έχει φόρο πολυτελείας, τεκμήρια της τάξεως των 15.000 ευρώ, μεγάλα τέλη κυκλοφορίας και μεγάλο φόρο εισαγωγής.

Η συνεχόμενη αυξημένη ζήτηση και ο εξορθολογισμός της φορολογίας αναμένεται να φέρει έκρηξη στην εν λόγω αγορά. Σύμφωνα δε με την γενική γραμματέα της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ), Αναστασία Γεωργουλοπούλου, «το αυτοκινούμενο είναι το μέλλον του τουρισμού στην χώρα μας» – αφού θα προσελκύσει και εξωτερικό τουρισμό, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι είναι λάτρεις του τροχόσπιτου και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και στην Ελλάδα.

Πάντως με την ανησυχία του COVID να μην λέει να μας αφήσει, το τροχόσπιτο παρουσιάζεται σαν μια ελκυστική εναλλακτική για τις διακοπές μιας και όσοι το επιλέγουν αποφεύγουν κατά βούληση το συνωστισμό και ελέγχουν απόλυτα τις συνθήκες της διαμονής και μετακίνησής τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν απο δύο χρόνια το ενδιαφέρον για ενοικίαση τροχόσπιτου ήταν μόλις 10 τηλέφωνα την εβδομάδα – φέτος τα  τηλεφωνήματα είναι περισσότερα απο 50 – όσα δηλαδή  υπολογίζεται ότι είναι και τα διαθέσιμα ενοικιαζόμενα τροχόσπιτα σε όλη…τη χώρα!

Η ζήτηση φέτος είναι τόσο μεγάλη που πολλοί νοικιάζουν σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ ντόπιοι επιχειρηματίες.

Στα 52 δισ. ευρώ ο τζίρος του κλάδου του αυτοκινούμενου στην ΕΕ

Στην ΕΕ κινούνται περί τα 2,2 εκατ. αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και μόνο πέρυσι πουλήθηκαν 152.000 νέα, ενώ ο τζίρος της αγοράς ανήλθε το 2020 στα 52 δισ. ευρώ,συμπεριλαμβανομένων αυτών των κάμπινγκ, ανταλλακτικών, αξεσουάρ και εταιρειών πώλησης και ενοικίασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *