Skip to content

5 συνήθειες για λιγότερη δουλειά/ Αυτοφροντίδα και απόδοση στην εργασία / 4 συνήθειες για χαμηλή αυτοεκτίμηση

5 τρόποι για περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο

Έχεις να κάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς ή είναι εφικτό να γίνουν. Γι’ αυτό και έχεις θέσει προτεραιότητες. Έχεις κάνει σχεδιασμό. Έχεις αναθέσει σε άλλους. Έχεις προσπαθήσει να επικεντρωθείς. Και πάλι όμως, ο χρόνος δεν φτάνει. Τι άλλο μένει πια να κάνεις;

Ρώτα τι περιμένουν από σένα

Όταν αναλαμβάνεις ένα σημαντικό έργο, μίλα με κάθε εμπλεκόμενο σχετικά με το τι προσδοκά από σένα. Μπορει να ανακαλύψεις οτι δεν χρειάζεται να φτιάξεις ούτε Power Point, ούτε αναλυτικό πλάνο ενεργειών. Απλά ένας αρχικός σχεδιασμός. αλλά μπορεί και όχι. Μπορεί να χρειάζεται μιας πρώτης τάξεως δουλειά ή μπορεί και μία πιο μέτρια. Μπορεί να θέλουν ένα αναλυτικό πλάνο ή πιθανά να τους κάνει ένας αρχικός σχεδιασμός. Ξεκαθαρίζοντας τι πραγματικά χρειάζεται, μπορείς να γλιτώσεις ώρες δουλειάς.

Κάνε Copy – Paste!

Χρησιμοποίησε κομμάτια από δουλειές που έχουν ήδη γίνει. Όπου γίνεται, αντέγραψε, επικόλλησε και κάνε επεξεργασία. Μιλάμε για emails, παρουσιάσεις, εκπαιδεύσεις, προτάσεις.

Φτιάξε αρχεία-πρότυπο

Για θέματα ρουτίνας, όπως report, παρουσιάσεις, ραντεβού, φτιάξε στάνταρ έντυπα/αρχεία ή λίστες ή βρες έτοιμα. Έτσι δεν χρειάζεται να ξαναθυμηθείς ή να σημειώσεις από την αρχή τι πρέπει να κάνεις.

Πες το με λόγια

Αν σου έχει ζητηθεί να ερευνήσεις ένα ειδικό θέμα, αντί να συντάξεις ολόκληρη έκθεση με τα συμπεράσματα, κράτα σημειώσεις και παρουσίασε τα ευρήματά σου προφορικά, αρχικά τουλάχιστον. Μπορεί αυτό να αρκεί.

Μη κολλάς σε ένα στάδιο

Αποφάσισε εκ των προτέρων πόσο χρόνο θα αφιερώσεις σε ένα συγκεκριμένο στάδιο. Αν ξοδεύεις πολύ χρόνο στην έρευνα π.χ., βάλε στόχο πότε θα σταματήσεις. Μη κολλάς δυσανάλογα πολύ σε κάθε στάδιο, λέγοντας στον εαυτό σου ότι δουλεύεις για το στόχο σου!

Η αυτοφροντίδα είναι για τους πολυάσχολους

Η δουλειά απαιτεί πολύ ενέργεια. Πέρα των τυπικών γνώσεων και της εμπειρίας, απαιτεί υπομονή και ενσυναίσθηση, διπλωματία και αυτοσυγκράτηση, δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση. Απαιτεί πολλά.

Όμως οι περισσότεροι, δίνουμε μεγάλο βάρος στις γνώσεις και την εμπειρία, και λιγότερο έως καθόλου στις συναισθηματικές και πνευματικές μας αντοχές. Πώς φροντίζουμε για αυτά;

Με πολύ απλά πράγματα. Με ικανοποιητικό ύπνο, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, ανθρώπινη επαφή και χρόνο χαλάρωσης. Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών οι ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετές ώρες. Οι λίγες ώρες ύπνου μειώνουν την εγρήγορση και την προσοχή. Ένας καφές δεν αναπληρώνει το χαμένο ύπνο. Τα διεγερτικά είναι αποτελεσματικά για εκτέλεση τυποποιημένων εργασιών, αλλά δεν βοηθούν όπου απαιτείται δημιουργικότητα ή διαφοροποιημένη σκέψη.

Η ξεκούραση είναι μόνο μία από τις επενδύσεις που χρειάζεται να κάνει κανείς για να κρατάει τον «μηχανισμό» του σε άριστη φόρμα. Η διατροφή με φαστ φουντ στο πόδι δεν παρέχει τα αναγκαία για διατήρηση της ενέργειας και της συγκέντρωσης. Χρειάζεται επίσης ενυδάτωση. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι ακόμη και η μέτρια ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σκέψη (μνήμη και προσοχή) όσο και τη διάθεση (ένταση και άγχος). Προσθέστε στη λίστα άσκηση και λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και θα έχετε την ενέργεια, την υπομονή, τη δημιουργικότητα και την αντοχή για να ανταπεξέλθετε με επιτυχία στα καθήκοντα σας.

Όταν επενδύετε στον σωστό ύπνο, τη διατροφή, την άσκηση και το παιχνίδι, θα έχετε τον αυτοέλεγχο για να διαχειριστείτε τις αντιδράσεις σας, την ενέργεια για να είστε πλήρως παρόντες, την υπομονή να ακούσετε και να συμπάσχετε, το τρόπο να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

Από τώρα και στο εξής, πείτε στον εαυτό σας: «Έχω τόσο πολύ δουλειά αυτή τη στιγμή, που δεν έχω την πολυτέλεια να ΜΗΝ φροντίζω τον εαυτό μου!»

Τέσσερις συνήθειες που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση

  • Προσκόλληση στα λάθη

Ως ένα βαθμό, η περισυλλογή σχετικά με τα λάθη είναι υγιής και θετική για την αυτοεκτίμησή μας. Αυτό δε σημαίνει ότι με το να τα σκεφτόμαστε όλη την ώρα θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον. Είναι αδύνατον να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. Συνεχίζοντας να αναμασάμε τα λάθη μας χαλάμε την αυτοεκτίμηση μας.

  • Ανησυχία για το μέλλον

Η ανησυχία για το μέλλον βλάπτει τη συναισθηματική μας ευημερία και την αυτοεκτίμησή μας. Ο σχεδιασμός έναντι ρεαλιστικών κινδύνων είναι άλλο και η ανησυχία γενικά μη συμβεί το χειρότερο είναι επίσης άλλο.

Όταν φαντάζεσαι τα χειρότερα πιθανά σενάρια για το μέλλον, εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να φοβάται χωρίς λόγο και καταλήγεις να αισθάνεσαι αχρείαστο άγχος. Το άγχος εμποδίζει την παραγωγικότητα και την απόδοση. Η δε ανησυχία, μειώνει την αυτοεκτίμηση. Η χρόνια ανησυχία σχετικά με μη ρεαλιστικά πράγματα σε κάνει να νιώθεις ανήμπορος για την ικανότητά σου να πλοηγηθείς επιτυχημένα μέσα στη ζωή.

  • Αναμάσημα παλιών τραυμάτων

Το αναμάσημα οδηγεί στην οργή. Η χρόνια οργή οδηγεί στη μνησικακία, σε έντονο στρες και σε συγκρούσεις στις σχέσεις. Πόσοι άνθρωποι μένουν κολλημένοι στη ζωή τους επειδή δεν μπορούν να αφήσουν το παρελθόν και σαν συνέπεια καταλήγουν να αγνοούν το παρόν και το μέλλον;

  • Κριτική για το πως αισθάνεσαι

Όταν κρίνεις τον εαυτό σου επειδή νιώθεις αγχωμένος και αναποφάσιστος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη δουλειά, κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει άβολα για κάτι απόλυτα φυσιολογικό που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όταν νευριάζεις επειδή οργίζεσαι, κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει άβολα επειδή βιώνεις ένα απόλυτα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα.

Και μάντεψε τι γίνεται ότι έχεις τη συνήθεια να κάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να αισθάνεται άβολα… Ναι, η αυτοεκτίμησή σου συντρίβεται. Πώς μπορείς να έχεις υγιή αυτοεκτίμηση αν σκέφτεσαι ότι είσαι “λάθος” ή κακός άνθρωπος επειδή απλά, έχεις συναισθήματα;

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *