Skip to content

Allianz Trade: Δυσμενείς οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων

Κανόνια θα ηχήσουν το 2024

Σύμφωνα με την Allianz Trade, σε 3 στις 4 χώρες παγκοσμίως, αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων – και μάλιστα με διψήφια ποσοστά.

της Ελενας Ερμείδου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση αύξηση των επιχειρηματικών πτωχεύσεων επιταχύνθηκε από +23% το 2022 σε +29% το 2023 -ο ταχύτερος ρυθμός από το 2009 (+33%). Εξαιρέσεις καταγράφονται, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, ειδικότερα στις χώρες των BRICS, οι οποίες ευτυχώς αντιπροσωπεύουν ένα αξιοσημείωτο μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ (30%) μειώνοντας έτσι τα ποσοστά του δείκτη πτώχευσης. 

Αύξηση που κόβει την ανάσα, από 1% το 2022 στο 7% το 2023

Συνολικά, ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας αυξήθηκε κατά +7% ετησίως το 2023, από +1% το 2022. Η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε βασικός συντελεστής ανόδου παγκοσμίως (+15% ετησίως). Η δυναμική στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή (+14%). Η Βόρεια Αμερική, επίσης συνετέλεσε στην άνοδο του δείκτη αφερεγγυότητας με τις ΗΠΑ να καταγράφουν σημαντική αύξηση (+40% ετησίως). Την άνοδο του δείκτη αφερεγγυότητας αντιστάθμισε η Κίνα με τα χαμηλά επίπεδα πτωχεύσεων που καταγράφονται αλλά, και άλλες ασιατικές χώρες, όπως είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία.

Σκαρφαλώνει ο δείκτης στο +9% το 2024

Το 2024, οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξηθούν (+9% ετησίως), πριν να σταθεροποιηθούν το 2025. Οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις θα αυξηθούν σε τέσσερις στις πέντε χώρες το 2024 (+12% ετησίως κατά μέσο όρο), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στις ΗΠΑ (+28% ετησίως), την Ισπανία (+28%) και την Ολλανδία (+31%). Η μεγάλη αυτή άνοδος σημαίνει ότι δύο στις τρεις χώρες θα αντιμετωπίσουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων το 2024 πάνω από το μέσο όρο των επιπέδων των ετών 2016-2019.

Φρένο μπαίνει το 2025

Το 2025, ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει  σταθεροποίηση του παγκόσμιου δείκτη αφερεγγυότητας, με την πλειονότητα των χωρών να καταγράφουν αντιστροφή τάση (-9% μέσο όρο ετησίως). Ειδικά οι ευρωπαϊκές χώρες θα δουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, μετά από μία ισχυρή ανάκαμψη την περίοδο 2021-2024 ή/και από ένα ιστορικό υψηλό.

2024: Πέντε προκλήσεις με χρώμα Ευρώπης 

#1: Επίκειται συμπίεση κερδοφορίας. Προτού επωφεληθούν από την παγκόσμια ανάκαμψη το 2025, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι κάτω των αρχικών προσδοκιών, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε μία εποχή υψηλού λειτουργικού κόστους, με μία μικρή, ωστόσο  ανακούφιση από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, τη συνεχή αύξηση των μισθών και τις παρατεινόμενες πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. στην Ερυθρά Θάλασσα, και το κανάλι του Παναμά). Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων ανά μετοχή (EPS) για ολόκληρο το έτος 2024 κατά -0,7% παγκοσμίως. Παρόμοιες είναι και οι αναθεωρήσεις για την Ευρώπη (-0,7%) και τις ΗΠΑ (-0,8%.).

#2: Η αβεβαιότητα αυξάνεται, από τα γεωπολιτικά μέχρι τον αυξανόμενο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών. Μετά από μια σειρά από κραδασμούς τα τελευταία χρόνια, το εκλογικό ημερολόγιο του 2024 προσθέτει μία ακόμα οικονομική αβεβαιότητα, καθώς οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα περάσουν από τις κάλπες. Αυτό το πλαίσιο προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας και κινδύνου στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθιστώντας δυσκολότερο για τις εταιρείες να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και επιχειρηματικά σχέδια. Το πλαίσιο αυτό δημιουργεί  αστάθεια στο κόστος εισροών, όπως για τις πρώτες ύλες και το συνάλλαγμα, καθιστώντας δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επιπλέον, οι κανονιστικές υποχρεώσεις αυξάνονται, υποχρεώνοντας τις χώρες να αυξάνουν τις δαπάνες τους για να συμμορφωθούν. 

#3: Οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι αυστηρές. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά την ρευστότητα τους, διατηρώντας τις ανησυχίες για την ικανότητά τους να απορροφήσουν το κόστος δανεισμού και να μετριάσουν τις πιέσεις στη συνολική κερδοφορία. Ο αριθμός των εύθραυστων επιχειρήσεων επί τω συνόλω παραμένει αξιοσημείωτος στο Ηνωμένο Βασίλειο (15%), στη Γαλλία (14%), στην Ιταλία (9%) και στη Γερμανία. (7%).

#4: Οι νέες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν το πρώτο τους πραγματικό τεστ ανθεκτικότητας. Η αύξηση της δημιουργίας επιχειρήσεων μετά την πανδημία είναι πιθανό να ωθήσει την αύξηση των αφερεγγυοτήτων των επιχειρήσεων το 2024. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η εγγραφή νέων επιχειρήσεων αποδείχθηκε ότι ήταν +14% υψηλότερη το 2021-2023, σε σύγκριση με το 2016-2019 . Για αυτές τις εταιρείες, αυτό θα είναι το πρώτο «αληθινό» τεστ ανθεκτικότητας, ειδικά στις χώρες που δημιούργησαν τις περισσότερες νέες επιχειρήσεις, όπως Γαλλία (+47%), η Ολλανδία (+28%) και το Βέλγιο (+14%). Αντίστοιχα, όσον αφορά τους τομείς, αντιμετωπίζουν κίνδυνο, οι πληροφορίες/επικοινωνίες (+32%), οι μεταφορές/αποθήκευση (+28%) και οι υπηρεσίες ακινήτων/B2B (+24%).

#5: Ορισμένοι τομείς της οικονομίας ενέχουν υψηλότερους κινδύνους για τις θέσεις εργασίας που καλύπτουν, με τις κατασκευές και τα ακίνητα, τα ξενοδοχεία, τις μεταφορές, τους τομείς χονδρικής και λιανική, τις συγκοινωνίες, τα εστιατόρια, την υγειονομική περίθαλψη. Οι κατασκευές και τα ακίνητα, που ήδη γνώρισαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία το 2023, θα αντιμετωπίσουν επιχειρηματικές πτωχεύσεις λόγω της κυκλικής ύφεσης και των δημογραφικών Αν επιβεβαιωθούν οι ρυθμοί αυτοί, περισσότερες από 16.000 εταιρείες θα καταρρεύσουν στη Γαλλία, πάνω από 7.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν 4.000 στη Γερμανία και 2.000 στην Ιταλία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *