Skip to content

EIOPA: Σημαντικά κέρδη για επενδυτές το 2021 από τα ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα

Μια πολλή θετική εικόνα αναφορικά με τα κέρδη των επενδυτών από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα για το 2021 καταγράφει η έκθεση την οποία δημοσίευσε νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).

του Χρήστου Γαβαλά

Πρόκειται για μελέτη που αναλύει το κόστος και τις επιδόσεις προηγούμενων ετών, η οποία και παρέχει μια επισκόπηση των αποδόσεων και του κόστους των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προϊόντων το 2021.

Η έκθεση στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας, στη διευκόλυνση των συγκρίσεων μεταξύ παρόμοιων προϊόντων και ως εκ τούτου, εν τέλει, στην ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

Η Ένωση αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Στοχεύει στη ροή επενδύσεων και αποταμιεύσεων σε όλα τα κράτη μέλη, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών.

Η ανάλυση της EIOPA αφορούσε σε περισσότερα από 1000 επενδυτικά προϊόντα τα οποία βασίζονται στην ασφάλιση (IBIP) και έδειξε ότι αυτά τα προϊόντα επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη της αγοράς μετά την πανδημία και πρόσφεραν θετικές αποδόσεις στους επενδυτές το 2021.

Ειδικότερα, τα unit-linked προϊόντα είχαν μέση καθαρή απόδοση 9,4%, βασισμένη σε μια ισχυρή ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ τα υβριδικά προϊόντα και τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη συγκέντρωσαν 4,0% και 1,3%, αντίστοιχα.

Την ώρα ωστόσο που οι καθαρές αποδόσεις το 2021 ήταν συνολικά υψηλές, ο πληθωρισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός την επόμενη χρονιά, αναμένεται να επηρεάσει τις πραγματικές αποδόσεις για τους καταναλωτές στο μέλλον.

Το προφίλ κινδύνου των unit-linked προϊόντων, τα οποία ακολουθούν στενά τις τάσεις της αγοράς, τα βοήθησε να δημιουργήσουν υψηλότερες αποδόσεις το 2021. Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση, ενδέχεται να μείνουν έκθετοι οι καταναλωτές και να υποστούν σημαντικές απώλειες σε περίπτωση που οι αγορές υπό λειτουργήσουν όπως συνέβη το 2018.

Αναφορικά με τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη, όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος διακράτησης, τόσο υψηλότερες ήταν οι καθαρές αποδόσεις.

Όσον αφορά στο κόστος, παρά τη ελαφρά μείωση του κόστους των unit-linked προϊόντων (-5 bps), τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη παρέμειναν τα λιγότερο ακριβά. Κατά μέσο όρο, το κόστος που σχετίζεται με προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη μειώνει τις αποδόσεις κατά 1,6%, ενώ η ίδια μέτρηση για τα υβριδικά και τα unit-linked προϊόντα ανέρχεται στο 2,3%.

Τα αρχικά ευρήματα που βασίζονται σε ένα περιορισμένο δείγμα δείχνουν ότι τα προϊόντα που είχαν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας είχαν και υψηλότερες αποδόσεις και ήταν φθηνότερα από τα αντίστοιχα που δεν είχαν ESG στοιχεία, πάντα κατά την περίοδο ανάλυσης του 2021.

Τα unit-linked προϊόντα με στοιχεία ESG είχαν καθαρή απόδοση 11,2% και μέση μείωση της απόδοσης της τάξης του 2,1% σε αντίθεση με τα αντίστοιχα χωρίς στοιχεία ESG που δημιούργησαν καθαρές αποδόσεις 9,4% με μείωση απόδοσης 2,3%.

Η φετινή έκθεση ανέλυσε επίσης την απόδοση των διασυνοριακών προϊόντων και διαπίστωσε ότι λειτουργούν με υψηλότερα επίπεδα κόστους που πιθανώς συνδέεται με υψηλότερο κόστος διανομής.

Όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ενώ οι δυσκολίες στη συλλογή και σύγκριση δεδομένων εξακολουθούν να υφίστανται, το διαθέσιμο δείγμα δείχνει ότι οι τάσεις για τέτοια προϊόντα είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν με τα ανωτέρω προϊόντα με την έννοια ότι τα συστήματα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στις διακυμάνσεις της αγοράς ανέφεραν υψηλότερες αποδόσεις το 2021.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *