Skip to content

EIOPA: Χαλάρωση γραφειοκρατίας & υψηλότεροι εποπτικοί ρόλοι στις εθνικές αρχές

EIOPA: Χαλαρώνει τις γραφειοκρατικές ενημερώσεις και αναθέτει υψηλότερους εποπτικούς ρόλους στις εθνικές αρχές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τις βασικές της θέσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στις ασφαλιστικές ο κορωνοιός εξέδωσε την Τρίτη η EIOPA. Όπως είχαμε αναφέρει στο Underwriter, η EIOPA (η Ευρωπαϊκή Αρχή Εποπτικών Φορέων των ασφαλιστικών εταιρειών) επεξεργάζεται από τον Φεβρουάριο τις βασικές θέσεις της για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών λαμβάνοντας υπόψιν την αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα και κυρίως την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών επενδύσεων (ομόλογα, επιτόκια και μετοχές) στο παγκόσμιο σύστημα.

Οι θέσεις της EIOPA είναι ότι ουσιαστικά δίνει 3 βασικές αρχές αντιμετώπισης της κρίσης. Η πρώτη είναι ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν business continuity , δηλαδή να υπάρχει επιχειρηματική συνέχεια. Η δεύτερη είναι ότι δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις τοπικές εποπτικές αρχές (για την Ελλάδα στην Τράπεζα της Ελλάδος) και η 3η ότι οι ασφαλιστικές οφείλουν να έχουν τουλάχιστον τα ελάχιστα κεφαλαιακά αποθέματα (MCR) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και όλοι οι επαγγελματίες που εποπτεύονται από τις Αρχές κάθε κράτους θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι σε καμμιά περίπτωση δεν πρόκειται να διακοπεί η ασφαλιστική δραστηριότητα από τον κορωνοιό. Μέσα στην επιχειρηματική συνέχεια (business continuity plan) πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την συνέχιση της επιχειρήσεις ακόμη και στο χειρότερο ενδεχόμενο (worst case scenario). Αυτό βέβαια προϋποθέτει αναπροσαρμογή των business plan των ασφαλιστικών.

Στο δεύτερο σημείο, επιμερίζει τους εποπτικούς ρόλους στις Κεντρικές Εποπτικές Αρχές κάθε χώρας δίνοντας ΕΥΕΛΙΞΙΑ αποφάσεων. Σ’ αυτό το πρίσμα, αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδας (και όχι η ΔΕΙΑ μόνη της ) να βάλει κάποιους νέους κανόνες αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ασφαλιστικών εταιρειών που θα είναι προσαρμοσμένοι στα σημερινά δεδομένα. Σαφέστατα, με αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 4%, των μετοχών στα επίπεδα του 2015 και μηδενικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις, τα εποπτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών για το α’ τρίμηνο 2020 τουλάχιστον θα απέχουν παρασάγγας σε σχέση με τα εποπτικά κεφάλαια και τους δείκτες Solvency II στις 31/12/2019.

Η ίδια η EIOPA περιορίζει τις απαιτήσεις για πληροφόρηση σε ορισμένα απολύτως απαραίτητα στοιχεία ενεργητικού και εστιάζει στις τωρινές συνθήκες των αγορών.

Η EIOPA παρατείνει τον χρόνο της κατάθεσης των Holistic Impact Assesment (Ολιστικής προσαρμογής) του 2020 για δύο μήνες δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο 2020. Στο επόμενο διάστημα η EIOPA θα επικοινωνήσει λεπτομέρειες με τους ενδιαφερόμενους φορείς ακυρώνοντας πρόσθετα reporting και στοιχεία.

SOLVENCY II και κεφαλαιακές θέσεις

Στο θέμα των εποπτικών κεφαλαίων , η EIOPA απαιτεί να υπάρχουν τα επαρκή ίδια κεφάλαια για να διαμορφώσουν τους δείκτες SCR. Oι δείκτες SCR επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να μπορούν να απορροφούν σημαντικές ζημιές και να δίνουν εμπιστοσύνη στη διοίκηση και τους μετόχους ότι θα εξασφαλίζονται οι αποζημιώσεις και η κεφαλαιακή επάρκεια.

Επίσης επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ευελιξία στους δείκτες SCR και MCR σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αναφέρει η EIOPA, θα πρέπει να παίρνουν μέτρα για να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους σε ισορροπία με την ανάγκη προστασίας των ασφαλισμένων ακολουθώντας ψύχραιμη και ήπια μερισματική πολιτική καθώς και αμοιβές εργαζομένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *