Skip to content

Eurolife: Συμμέτοχος στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας

Τον απολογισμό της κοινής προσπάθειας ανάσχεσης της τάσης υπογεννητικότητας στην Ελλάδα την τελευταία τριετία αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας τους έως το 2023 ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης η Eurolife FFH και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός HΟΡΕgenesis.

Του Χρήστου Γαβαλά

Η συνεργασία των δύο οργανισμών, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της Eurolife FFH, έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, καθώς και να υποστηρίξει γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, ειδικά σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.

Πλέον οι δύο οργανισμοί κάνουν ένα άλμα στη μεταξύ τους συνεργασία τους, καθώς η Eurolife FFH υιοθετεί συνολικά δέκα απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) στη διάρκεια των οποίων αποτυπώθηκε η δέσμευση για δημιουργία αντίστοιχων αριθμητικά παιδικών σταθμών στις ίδιες περιοχές.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Οκτώβριο από την Πάτμο και πλέον η συνεργασία επεκτείνεται και στους Λειψούς, το Καστελόριζο, τα Άγραφα, την Ανάφη, το Κουφονήσι, τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Χάλκη και την Κάσο.

Στην διαδικτυακή εκδήλωση την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος Αντριάνα Παρασκευοπούλου ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Eurolife, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου και του κ. Στέφανου Χανδάκα, γιατρού και ιδρυτή της HOPEgenesis (κεντρική φωτογραφία).

Στο επίκεντρο αυτών βρέθηκε η δράση στην Πάτμο, ένα νησί το οποίο «υιοθετήθηκε» από την HOPEgenesis το 2019 -μαζί με τους Δελφούς- στη βάση ερευνών που το έφερναν πολύ ψηλά στη λίστα των ακριτικών περιοχών με μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Όπως σημείωσε ο κ. Χανδακάς, μέσα σε τρία χρόνια 40 γυναίκες γέννησαν ενώ άλλες 11 αναμένεται να γεννήσουν μέσα στο 2021.

Μιλώντας για την «υιοθέτηση» μιας περιοχής, ο κ. Χανδακάς εξήγησε ότι αυτή έγκειται στην ανάληψη από την Eurolife όλων των εξόδων και του συνολικού κόστους μιας γέννησης και με την κάλυψη των αναγκών μιας εγκύου ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Από τη μεριά του, ο κ. Σαρρηγεωργίου στάθηκε στη σημασία του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurolife λέγοντας ότι επιστρέφει αξία στην ελληνική κοινωνία και εξήγησε πως ένας από τους πυλώνες αυτού του προγράμματος ήταν και η επίλυση του θέματος της υπογεννητικότητας.

«Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει μόνο οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, αλλά αγγίζει την ίδια μας την ύπαρξη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τόσο με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας όσο και τώρα με τον κορωνοϊό, οι νέοι άνθρωποι που ζουν σε ακριτικές περιοχές είναι διστακτικοί.

Συμπλήρωσε ότι το έργο της HOPEgenesis είναι πολύτιμο και έχει συμβάλλει στην αλλαγή του ισοζυγίου θανάτων – γεννήσεων «σε ακριτικές περιοχές με εθνική σημασία». «Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί», σημείωσε κάνοντας μάλιστα και ειδική αναφορά και στα εγκαίνια τον Οκτώβριο του 2020 του πρώτου παιδικού σταθμού στην Πάτμο.

Μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία και τη σημασία της, ο δήμαρχος Πάτμου, κ. Ελευθέριος Πέντες έκανε λόγο για επενδύσεις που στηρίζουν την ακριτική Ελλάδα, κάτι σημαντικό γιατί όπως τόνισε «αν έχει μέλλον αυτή, έχει μέλλον η ίδια η Ελλάδα».

Αναγνώρισε παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί στο νησί το αρνητικό ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων, κάτι που «γεννά ελπίδα για το μέλλον των νησιών και της ίδιας της Πάτμου» ενώ ελπιδοφόρο είναι όπως τόνισε και το μήνυμα που προκύπτει από τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

«Έγιναν πράγματα που δεν είχαμε ποτέ, είμαστε πολύ χαρούμενοι, είμαι πολύ υπερήφανος που συνεργάστηκα με αυτούς τους ανθρώπους, η αγάπη καλλιεργείται μέσα από πράξεις», κατέληξε στην τοποθέτησή του κ. Πέντες.

«Πάνω από 60 εκατ. ευρώ σε εταιρικές δράσεις στην Ελλάδα, αλλά τι επίδραση έχουν;»

Για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την περίπτωση της υπογεννητικότητας στην Πάτμο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, μίλησε ο πρόεδρος και ιδρυτής του Κέντρου Αειφορίας CSE, Νίκος Αυλώνας, ο οποίος και ανέλυσε το διεθνές πρότυπο Social Return on Investment (SROI). Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο μετράει την αξία που δημιουργεί στην κοινωνία ένα πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης και αποκάλυψε ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύει η Eurolife FFH, δημιουργείται σχεδόν τετραπλάσια κοινωνική αξία.

Επισήμανε παράλληλα ότι «κάθε χρόνο επενδύονται στην ελληνική αγορά και σε δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν γνωρίζουμε τι επίδραση έχουν αυτά στους ωφελούμενους, κάνουμε μόνο υποθέσεις».

Και πρόσθεσε: «Έρχεται το SROI να δώσει μια λύση, είναι ένα πρότυπο που βοηθάει τις επιχειρήσεις να μετρήσουν το κοινωνικό αποτύπωμα της δράσης τους με οικονομικούς δείκτες, κάνοντας τις οικονομικές αξίες του κοινωνικού αποτυπώματος αυτού συγκρίσιμες».

«Η ισότητα ανδρών – γυναικών θα φέρει τη λύση στην υπογεννητικότητα»

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Δρ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων.

Έκανε λόγο -μιλώντας για την υπογεννητικότητα στην Ευρώπη- για ένα πρόβλημα το οποίο είναι στην ατζέντα της ΕΕ καθώς για πρώτη φορά με την καινούργια σύνθεσή της η Κομισιόν θέσπισε φάκελο «δημοκρατίας και δημογραφικού».

Παρατήρησε ότι στη δεκαετία του ’60, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ το 2070 θα αντιπροσωπεύει μόνο το 4%, ενώ η λύση που η ίδια διαβλέπει προέρχεται μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών καθώς όπως τόνισε κάθε απόπειρα επίλυσης «είναι πιθανό να αποτύχει εάν και οι άντρες δεν μοιράζονται το βάρος των οικιακών εργασιών».

Οι γυναίκες της Πάτμου που ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, φιλοξενήθηκαν και οι τοποθετήσεις δυο γυναικών από την Πάτμο οι οποίες συγκίνησαν με τα λεγόμενά τους καθώς έφεραν στον κόσμο παιδιά χάρη στη δύναμη της σύμπραξης των δυο οργανισμών στο νησί τους.

Η Αντωνία είπε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον αλλά πως με την οικονομική κρίση όλο και περισσότερες οικογένειες δεν αποφασίζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Η ίδια -πρόσθεσε- έπρεπε να κάνει ταξίδια ανά 20 μέρες στην Αθήνα για να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της, κάτι που θα ήταν σχεδόν αδύνατο δίχως την συμβολή του προγράμματος.

Από τη μεριά της, η Αγγελική ξεκαθάρισε ότι η προσφορά των Eurolife και HOPEgenesis ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να κάνει δεύτερο παιδί καθώς όπως είπε τα πράγματα στην Πάτμο είναι δύσκολο και δεν είχε την οικονομική ευχέρεια να υποστηρίξει όλο το κόστος μιας εγκυμοσύνης, δεδομένης και της μεγάλης απόστασης από την Αθήνα.

Επισήμανε μάλιστα και τη σημασία του παιδικού σταθμού στο νησί, ούτως ώστε να μπορούν να στηριχθούν και οι καριέρες των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί και οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τη βοήθεια των γονιών τους στο μεγάλωμά του.

Και οι δυο γυναίκες, ωστόσο, στάθηκαν όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος αυτής της συμβολής αλλά κυρίως στο συναισθηματικό.

«Έχει αυξηθεί στα 32 έτη η μέση πρώτη εγκυμοσύνη για την Ελληνίδα»

Ο ιδρυτής της HOPEgenesis ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία τεκνοποιεί για πρώτη φορά η Ελληνίδα γυναίκα είναι τα 32 έτη, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός του οποίου προΐσταται στέλνει εθελοντές στην περιοχή που επιλέγεται για «υιοθεσία» -και αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις- προκειμένου να οργανωθεί η επιχείρηση ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού και των πλεονεκτημάτων και των διευκολύνσεων που θα έχει η κάθε γυναίκα εφόσον αποφασίσει να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Μιλώντας για το πώς υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες την δράση της οργάνωσης, ο κ. Χανδακάς επικαλέστηκε πλέον την εμπειρία που έχει αποκομίσει λέγοντας ότι οι κοινωνίες βλέπουν την ανάγκη που καλύπτεται και αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία, ειδικά δεδομένης της έλλειψης ιατρικών υποδομών ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.

«Μας συγκινεί που τα χρήματα που επενδύονται αποδίδουν σημαντικά και δημιουργούν δεσμούς και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειες σε ακριτικές περιοχές, αυτά τα χαμόγελα θα τα δούμε να πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι χωρίς αυτές τις δράσεις», τόνισε.

Και συμπλήρωσε ότι από το 2015 έχουν «υιοθετηθεί πάνω από 350 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και έχουν βοηθηθεί πάνω από 500 οικογένειες». Φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα των Φούρνων Ικαρίας είπε ότι εκεί πλέον υπάρχει διπλασιασμός γεννήσεων καθώς από τους 1000 κατοίκους του νησιού θα έπρεπε στατιστικά να έχουμε 10 γεννήσεις ανά έτος και όταν ξεκίνησε η δράση καταγράφονταν 1 ή 2 γεννήσεις, πλέον όμως αυτός ο αριθμός έχει φθάσει στις 15-16.

«Βάση των αναγκών επεκτείνουμε το πρόγραμμα, τα βήματά μας είναι αργά αλλά σταθερά καθώς εξασφαλίζουμε την χρηματοδότηση αλλά και την αειφορία του για να στηρίζουμε τους ανθρώπους για πολλά χρόνια», ανέφερε.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει επεκταθεί η οργάνωση με θεραπείες υπογονιμότητας σε 17 νησιά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία βοήθειας σε μεγαλύτερες γυναίκες αυτών των περιοχών προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

Σε ερώτηση εάν η κατάσταση με την υπογεννητικότητα είναι πλέον μη αναστρέψιμη, ο κ. Χανδακάς έδειξε να μην συμμερίζεται μια τέτοια άποψη εξηγώντας πως κατά την κρίση του «η λύση φαίνεται να είναι συνδυαστική και να αφορά σε ενίσχυση των γηγενών πληθυσμών μαζί με την σταδιακά ελεγχόμενη μεταναστευτική πολιτική που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *