Skip to content

Kεφαλαιοποιητικό σύστημα με ατομικούς λογαριασμούς για τις επικουρικές

Ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για το ασφαλιστικό, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στον Κύκλο Ιδεών που διοργανώθηκε χθες, αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κυβερνητικού επιτελείου για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος για την επικουρική σύνταξη που θα στηρίζεται στη δημιουργία ατομικών λογαριασμών στα οποία ο κάθε εργαζόμενος θα συνεισφέρει το ποσό που θα θέλει να επενδυθεί και θα επιλέγει και το ρίσκο που θέλει να αναλάβει.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η εξέλιξη αυτή, είναι νομοτελειακή καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι δημογραφικές αλλαγές δεν επιτρέπουν περαιτέρω στήριξη των επικουρικών συντάξεων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσακόγλου, υποστηρίζει ότι το ποσοστό των συντάξεων στο ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., γύρω στο 16,5% με δεύτερη την Ιταλία με 14%, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να καλύπτει το 10% του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την παρουσίαση ενός σχεδίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε να υπάρξει περιθώριο για «”εξαντλητικό διάλογο” και διορθώσεις, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.

Ο ασφαλισμένος θα έχει λόγο και δικαίωμα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού βίου του. Κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει, ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει – εντός ενός πλαισίου – και την ηλικία συνταξιοδότησής του, ανεξαρτήτως του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το 25% του κεφαλαίου που συσσωρεύεται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου θα μπορεί να καταβληθεί κατά τη συνταξιοδότηση με τη μορφή εφάπαξ, ενώ το υπόλοιπο με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.

Η γήρανση του πληθυσμού – σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Τσακλόγλου – που προέρχεται από το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα (λιγότερες γεννήσεις από θανάτους) επιταχύνει το θεσμικό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Η προβολή στο έτος 2070, είναι ότι για κάθε 1 άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν 1,7 άτομα σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό πληθυσμό, τα οποία σαφώς και θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις με σύστημα της “αλληλεγγύης των γενεών”. Οπότε, όπως αναφέρουν οι αναλογιστές, είτε οι συντάξεις θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο είτε θα χρηματοδοτούνται ακόμη περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δε μοιάζει εφικτό) είτε θα πρέπει να επιλεγεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΕΕ

Οι προτάσεις αυτές είχαν γίνει από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προ 15ετίας τουλάχιστον. Σήμερα φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος έχει φτάσει σε αδιέξοδο και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει η μεταρρύθμιση αυτή. Προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί κάποια συμμετοχή του 3ου πυλώνα στο σύστημα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μελλοντικές συμπληρωματικές καλύψεις στο Ασφαλιστικό σύστημα και μέσω του 3ου πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *