Skip to content

SOS εκπέμπει ο Λέκκας για 160 ευάλωτες περιοχές σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορούν να πλήξουν 160 συνολικά περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, έκρουσε χθες ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει δυνατότητα προληπτικής δράσης αλλά μόνο επανασχεδιασμού.

Η ένταση του προβλήματος είναι διάχυτη και στο λεκανοπέδιο Αττικής, ιδιαίτερα τώρα που οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιαστικές ή και σε αστικές περιοχές όπως συνέβη πρόσφατα στο Μάτι Αττικής, συντελούν πλέον στην επιδείνωση των συνεπειών. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι κατά 4 φορές περισσότερα και κατά 8 φορές πιο πολύ στα καταιγιστικά φαινόμενα!

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως, τίποτε. Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Θα τα κάνουμε με προοπτική 20ετίας και πόσο σίγουροι είμαστε, σήμερα, ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν τότε τα χαρακτηριστικά της διανυόμενης εποχής…;» όπως τόνισε σε ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Στην ημερίδα, ομάδα ερευνητών υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Λέκκα, παρουσίασαν τη μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου στους 66 δήμους της Αττικής.

«Υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα».

Παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα

«Εκείνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι πλέον τους κινδύνους και την διακινδύνευση μέσα στην πρωτεύουσα», όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τονίζοντας πως σημασία έχει να γίνουν παρεμβάσεις με προληπτικό χαρακτήρα.

Τέλος ανάφερε ότι πρέπει να επανασχεδιαστούν όλα τα υπάρχοντα συστήματα σχεδίων κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανά δήμο αλλά ταυτόχρονα για όλους τους δήμους της Αττικής με κάποιες στη συνέχεια εξειδικευμένες παρεμβάσεις, όπου ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υψηλός.

1 Comment

  1. Avatar

    Οι περισσότερες από τις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο είναι γνωστές εδώ και αρκετές 10 ετίες. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι είμαστε ανίκανοι να λύνουμε προβλήματα αλλά ικανότατοι στο να ‘κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου …’ μη τυχόν και μας πει κάποιος μετά ότι έχουμε ευθύνη !!!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *