Skip to content

Underwriting Ζωής: Νοσήματα της καρδιάς

342Από την Λένα Γκρίτζια*

Παρουσιάζουμε τις παθήσεις που αναφέρονται στα ερωτηματολόγια υγείας, τα οποία καλούνται να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι προς ασφάλιση. Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Υπέρταση. Σήμερα παρουσιάζουμε Νοσήματα της καρδιάς.

Περιγράφεται με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο η πάθηση και κατόπιν ακολουθούν σχετικές με αυτήν ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει ο Σύμβουλος στον υποψήφιο ασφαλισμένο, προκειμένου εκείνος να καταλάβει καλύτερα τι του ζητάται και να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Οι Underwriters δεν είναι γιατροί. Δεν πραγματεύονται απο μόνοι τους ιατρικά θέματα.  Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω έχουν την ιατρική έγκριση καισφραγίδατου Συμβούλου ιατρού παθολόγου κ. Γιώργου Πέτρου

Η στήλη δέχεται ερωτήσεις αναγνωστών για σχετικά με το περιεχόμενό της θέματα, ωστόσο για ευνόητους λόγους δεν απαντώνται ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την ασφαλισιμότητα η μή υποψήφιων πελατών.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο “hello@underwriter.gr” 

Ερώτησηγια νοσήματα της καρδιάς  ( π.χ. ισχαιμική καρδιοπάθεια, αρρυθμίες , βαλβιδοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, κ.λ.π.)

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Γενικές πληροφορίες

Ο ρόλος του καρδιαγγειακού συστήματος στον οργανισμό είναι η μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς και η απομάκρυνση των υποπροϊόντων του μεταβολισμού τους, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από:

Την καρδιά , η οποία είναι η αντλία

Τις αρτηρίες, οι οποίες είναι στο σύστημα παροχής

Τα τριχοειδή αγγεία τα οποία είναι το σύστημα διανομής

Τις φλέβες οι οποίες είναι το σύστημα αποχέτευσης

Τα παραπάνω όργανα ανακυκλώνουν συνεχώς το αίμα στον οργανισμό. Το αίμα είναι αυτό που πραγματοποιεί την μεταφορά του οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών από το πεπτικό σύστημα προς τους ιστούς , μεταφέρει τα άχρηστα υλικά προς το απεκκριτικό σύστημα και βέβαια συμμετέχει και σε άλλους μηχανισμούς σχετικούς με την προστασία του οργανισμού.

ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ: Γενικές πληροφορίες

Καρδιακή ισχαιμία ονομάζεται η μείωση ή η έλλειψη ροής αίματος και οξυγόνου προς τον καρδιακό μυ. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται  για να χαρακτηρισθούν τα καρδιακά προβλήματα που προκαλούνται από τη στένωση των καρδιακών αρτηριών. Όταν στενεύουν οι αρτηρίες, λιγότερο αίμα και οξυγόνο φθάνουν στον καρδιακό μυ. Οι συγκεκριμένες παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου και αιφνίδιο θάνατο. Η ισχαιμική καρδιοπάθεια προκαλεί πόνο στο θώρακα και δυσφορία (στηθάγχη).

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την ισχαιμική καρδιοπάθεια:

  • Αν είχε ποτέ πόνο στο θώρακα με συνοδό δυσφορία, πότε και πόσες φορές συνέβη, χωρίς να λάβει περαιτέρω ιατρική συμβουλή.
  • Πότε και πως διαγνώσθηκε η ισχαιμική καρδιοπάθεια.
  • Αν υπήρξε νοσηλεία (προσκομίζεται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου).
  • Αν, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ποια (φάρμακα – δοσολογία).
  • Ζητούνται τα αποτελέσματα των παρακάτω ιατρικών εξετάσεων, όσες από αυτές έχουν πραγματοποιηθεί : Ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplexκαρδιάς, δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, αξονική τομογραφία στεφανιαίων αγγείων καρδιάς,στεφανιογραφία.

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ: Γενικές πληροφορίες

Αρρυθμία είναι η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή της καρδιακής συχνότητας (ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία).

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρρυθμίεςείναι ασυμπτωματικέςενώ κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ένα αίσθημα  «φτερουγίσματος» στο στήθος, ζάλη ή και παροδική απώλεια συνείδησης.

Στους υγιείς ανθρώπους τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμία είναι το στρες, η κατανάλωση καφεΐνης, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Παθολογικά  αίτια που προκαλούν αρρυθμία είναι οι καρδιολογικές  παθήσεις (πχ. Στεφανιαία νόσος, μυοκαρδιοπάθειες κ.λ.π),η λήψη φαρμάκων για την επιληψία, οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδήκ.λ.π.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο για ασφάλιση σχετικά με την αρρυθμία:

  • Πότε έγινε η διάγνωση και ποια ήταν ή είναι η συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων.
  • Αν γνωρίζει το είδος της αρρυθμίας π.χ. κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες συστολές κ.λ.π.
  • Αν απαιτήθηκε νοσηλεία σε Νοσοκομείο για τον έλεγχο ή την θεραπεία της αρρυθμίας (αν ναι, ζητείται το ενημερωτικό σημείωμα του Νοσοκομείου) .
  • Σε ποιες ιατρικές εξετάσεις έχει υποβληθεί (ζητούνται τα αποτελέσματα).
  • Αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (το είδος των φαρμάκων και η συχνότητα λήψης αυτών)
  • Αν του έχει συσταθεί άλλη θεραπευτική αντιμετώπιση και ποια είναι αυτή.
  • ΒΑΛΒΙΔΟΠΟΠΑΘΕΙΑ – ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΦΥΣΗΜΑ: Γενικές πληροφορίες

Η καρδιά έχει τέσσερις κοιλότητες. Οι πάνω κοιλότητες λέγονται κόλποι (δεξιός και αριστερός) και οι κάτω κοιλότητες, κοιλίες (δεξιά και αριστερή). Υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά. Δύο στο δεξί τμήμα της καρδιάς (η τριγλώχινα και η πνευμονική και δύο βαλβίδες στο αριστερό τμήμα της καρδιάς (η μιτροειδής και η αορτική). Η δεξιά καρδιά σπρώχνει το αίμα προς τους πνεύμονες για να πάρει οξυγόνο, ενώ η αριστερή σπρώχνει το αίμα προς όλο το σώμα. Όταν η καρδιά συσπάται, η μία βαλβίδα σε κάθε ήμισυ της καρδιάς ανοίγει για να μπορέσει το αίμα να φύγει προς τα εμπρός, ενώ η άλλη βαλβίδα κλείνει για να εμποδίσει το αίμα να πάει προς τα πίσω.

Όταν  λοιπόν μια βαλβίδα δε λειτουργεί φυσιολογικά, ανεξάρτητα από την αιτιολογία, τότε αυτή η κατάσταση ονομάζεται βαλβιδοπάθεια.

Οι βαλβίδες μπορούν να παρουσιάσουν στένωση, δηλαδή το άνοιγμα της βαλβίδας να έχει μικρύνει,ή να παρουσιάσουν ανεπάρκεια, δηλαδή όταν πρέπει να κλείνουν, να μην μπορούν, επομένως να υπάρχει διαφυγή του αίματος προς τα πίσω με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις  να επιβαρύνεται η δουλειά της καρδιάς, να επιβραδύνεταιη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά, το αίμα να συσσωρεύεται προς τα πίσω, δηλαδή στους πνεύμονες και να προκαλείται δύσπνοια.

Οι κυριότερες βαλβιδοπάθειες είναι οι εξής:

  • Στένωση αορτικής βαλβίδας
  • Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας
  • Στένωση μιτροειδούς
  • Ανεπάρκεια μιτροειδούς

Οι αιτίες των βαλβιδοπαθειών είναι πολλαπλές: αδυναμία του ιστού και πρόωρη χαλάρωση (εκφυλιστικές αιτίες), προχωρημένη ηλικία, λοιμώξεις της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα), ρευματικός πυρετός στην παιδική ηλικία, στεφανιαία νόσος και εκ γενετής προβλήματα στην κατασκευή της καρδιάς (συγγενείς παθήσεις).

Οι παθήσεις των βαλβίδων δεν είναι πάντα αντιληπτές στον άνθρωπο και πολλές φορές η διάγνωσή τους γίνεται όταν ο ιατρός ακούσει φύσημα στην καρδιά με το στηθοσκόπιο πριν ακόμα να παρουσιαστούν συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις όταν ο ιατρός ακούσει φύσημα να μην υφίσταται βαλβιδοπάθεια. Αυτού του είδους το φύσημα ονομάζεται λειτουργικό («αθώο»)και είναι άνευ σημασίας και αυτό πιστοποιείται με την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος καρδιάς (triplex).

Τα συμπτώματα της βαλβιδοπάθειας,όταν εμφανιστούν, παρουσιάζονται με  εύκολη και επιδεινούμενη κόπωση, αίσθημα αδυναμίας, δύσπνοια, κόπωση σε σκαλιά ή σε ανηφόρες, με  πρήξιμο στους αστραγάλους, με  επίμονο βήχα, ταχυπαλμίες, αίσθημα βάρους στο στήθος, ζαλάδες, λιποθυμικά επεισόδια.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο προς ασφάλιση σχετικά με την βαλβιδοπάθεια:

  • Πότε διαγνώστηκε η βαλβιδοπάθεια.
  • Πότε διαγνώστηκε το φύσημα.
  • Αν γνωρίζει το είδος της βαλβιδοπάθειας π.χ. ανεπάρκεια μιτροειδούς και ποια ήταν η αιτία που την προκάλεσε.
  • Αν γνωρίζει το είδος του φυσήματος.
  • Σε ποιες εξετάσεις έχει υποβληθεί (ζητούνται όλες οι σχετικές ιατρικές εξετάσεις και οπωσδήποτε υπερηχογράφημα -triplexκαρδιάς)
  • Αν έχει υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση (βαλβιδοπλαστική κ.λ.π) Αν ναι προσκομίζεται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου.
  • Αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ( ποια φάρμακα και ποια είναι η δοσολογία τους)

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ: Γενικές πληροφορίες

Ως συγγενείς καρδιοπάθειες ορίζονται οι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς ή τα μεγάλων αγγείων που δημιουργούνται  κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής , όταν δηλαδή η καρδιά ή τα μεγάλα ων αγγείων που βρίσκονται κοντά στην καρδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά πριν την γέννηση του μωρού.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες μπορεί να διαγνωστούν κατά την κύησηή  με την γέννηση του μωρού ή και να μείνουν απαρατήρητες για χρόνια.

Αν και στο 90% των περιπτώσεων οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι αγνώστου αιτιολογίας, στη βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι αυξημένες πιθανότητες  στη δημιουργία τους έχουν λοιμώξεις από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί η εγκυμονούσα, η χρήση εκ μέρους της εγκυμονούσας ναρκωτικών ουσιών, η κατάχρηση αλκοόλ και  η λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά και η κληρονομικότητα (περισσότερα από ένα παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια στην ίδια οικογένεια).

Οι πιο συνήθεις συγγενείς καρδιοπάθειες είναι:

Ο ανοιχτός βοτάλειος πόρος, η μεσοκοιλιακή επικοινωνία, η μεσοκολπική επικοινωνία, η στενωση του ισθμού της αορτής, η στένωση της αορτικής βαλβίδας η τετραλογία του Fallot, η μετάθεση των μεγάλων αγγείων της καρδιάς.

Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο προς ασφάλιση σχετικά με τις συγγενείς καρδιοπάθειες

  • Αν πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια π.χ. μεσοκολπική επικοινωνία κ.λ.π.
  • Αν ναι σε ποια ηλικία διαπιστώθηκε και ποια ήταν η αντιμετώπιση, συντηρητική η χειρουργική (ζητείται το ενημερωτικό σημείωμα του Νοσοκομείου).
  • Αν γίνεται συχνός ιατρικός έλεγχος (ζητούνται τα αποτελέσματα των σχετικών καρδιολογικών εξετάσεων).

 ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ: Γενικές πληροφορίες

Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι παθήσεις που αφορούν το σημαντικότερο μέρος της καρδιάς, δηλαδή αυτόν καθ’ αυτόν τον καρδιακό μυ που είναι υπεύθυνος για την ουσιαστική λειτουργία της καρδιάς σαν αντλία, η οποία αναρροφά το αίμα από τα όργανα, το στέλνει να οξυγονωθεί στον πνεύμονα και το επιστρέφει οξυγονωμένο σε όλα τα όργανα του σώματος.

Οι δυο πιο συχνοί τύποι μυοκαρδιοπάθειας είναι η υπερτροφική(που προκαλεί τηναύξηση του πάχους των καρδιακών τοιχωμάτων)και η διατατική( που προκαλεί τη διόγκωση των καρδιακών κοιλοτήτων) μυοκαρδιοπάθεια.

Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η αιτίες που προκαλούν τις μυοκαρδιοπάθειες είναι άγνωστες, έχει  ανακαλυφθεί ότι κάποιες έχουν ως αίτιο κληρονομικούς παράγοντες. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδιοπάθειες είναι η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών, διάφορες ιώσεις όπως π.χ. η γρίππη, ορισμένες τοξικές ουσίες όπως κυτταροστατικά φάρμακα ή φυτοφάρμακα,αυτοάνοσα νοσήματα π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λ.π..Η συνήθης επίπτωση της μυοκαρδιοπάθειας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια.

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο προς ασφάλιση σχετικά με την μυοκαρδιοπάθεια:

  • Αν γνωρίζει το είδος της μυοκαρδιοπάθειας
  • Λόγω της σοβαρότητας της πάθησης θα πρέπει να προσκομίζονται όλα τα σχετικά ιατρικά έγγραφαόπως εξετάσεις αίματος με CPK, CK-MB και τροπονίνη, υπερηχογράφημα -triplex καρδιάς, ηλεκτροκαρδιογράφημα κ.λ.π.

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΤΑ:Γενικές πληροφορίες

Η καρδιά περιβάλλεται ολόκληρη εξωτερικά από το περικάρδιο, ένα λεπτό ινώδη υμένα (μεμβράνη) που μοιάζει με σάκο.

Το περικάρδιο αποτελείται από δύο χιτώνες, έναν προσκολλημένο στην καρδιά και έναν ελεύθερο. Μεταξύ τους σχηματίζεται μία κοιλότητα που ονομάζεται περικαρδιακή κοιλότητα, και φυσιολογικά περιέχει μια μικρή ποσότητα διαυγούς υγρού. Η φλεγμονή του περικαρδίου αναφέρεται ως περικαρδίτιδα. Ανάλογα με την διάρκεια της φλεγμονής, η περικαρδίτιδα χαρακτηρίζεται ως οξεία ή χρόνια και συνήθως συνοδεύεται από αύξηση της ποσότητας του υγρού γύρω από την καρδιά, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται περικαρδιακή συλλογή.

Στις χρόνιες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθούν συμφύσεις και ασβεστώσεις του περικαρδίου που εμποδίζουν την έκπτυξη της καρδιάς (συμπιεστική περικαρδίτιδα). Η πιο συχνή μορφή είναι η οξεία περικαρδίτιδα (με ή χωρίς την παρουσία υγρού).

Υπεύθυνοι στην δημιουργία περικαρδίτιδας μπορεί να είναι ιοί π.χ. γρίππη,διάφορα μικρόβια π.χ. φυματίωση, αυτοάνοσα νοσήματα π.χ.  ερυθηματώδης λύκος, υποθυρεοειδισμός, κακοήθειεςκ.λ.π.

Η κύρια συμπτωματολογία της περικαρδίτιδας αφορά οξύ πόνο στο στήθος, υψηλό πυρετό και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας (πρήξιμο στα πόδια κ.λ.π.).

 Ερωτήσεις προς τον υποψήφιο προς ασφάλιση σχετικά με την περικαρδίτιδα: 

  • Πότε διαγνώστηκε η περικαρδίτιδα και αν γνωρίζει τον τύπο αυτής (οξεία ή χρόνια).
  • Αν έγινε νοσηλεία για την αντιμετώπιση αυτής (Αν ναι προσκομίζεται το αναλυτικό σημείωμα του Νοσοκομείου).
  • Αν έλαβε ή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή (φάρμακα –δοσολογία)
  • Ζητούνται ιατρικές εξετάσεις, όποιες από αυτές έχει πραγματοποιήσει όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία θώρακος απαραίτητο δε είναι το υπερηχογράφημα – triplexκαρδιάς.

* Η Λένα Γκρίτζια είναι Διευθύντρια Αποζημιώσεων & Εκτίμησης Κινδύνων Ζωής, Ατυχημάτων & Υγείας της Eurolife ERΒ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *