Skip to content

Ο Υπουργός “συμπάσχει” αλλά οι κρατήσεις 50% – 60% για τους Διαμεσολαβητές παραμένουν

Αυτό ήταν το “ρεζουμέ” της συνάντησης τετ α τετ που είχαν το Σάββατο ο Πρόεδρος της ΕΑΔΕ Δ. Γαβαλάκης και ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Με δεδομένο ότι οι Διαμεσολαβητές δηλώνουν εξ ορισμού το 100% του εισοδήματός τους, έχουν ζητήσει επανειλημμένα διά των εκπροσώπων τους να προβλεφθούν στο νέο νόμο κάποιες ελαφρύνσεις ή έστω μια περίοδος προσαρμογής για την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, γιατί αλλιώς, όσοι εξασκούν το επάγγελμα κινδυνεύουν σοβαρά με οικονομική καταστροφή και αφανισμό.

Το ύψος των εισφορών είναι τόσο μεγάλο που μετά την αφαίρεση τον φόρων με το νέο φορολογικό αλλά και των εισφορών με το νέο ασφαλιστικό, το ποσοστό που θα τους μένει “στη τσέπη” από το συνολικό καθαρό παραγόμενο εισόδημά τους είναι κάτω από το 40%.

Και παρά την παράνοια της όλης υπόθεσης, ο Υπουργός απάντησε στα ίσια στους δύο φορείς πως ούτε η Τρόικα θα δεχόταν ποτέ “εκπτώσεις” των εισφορών για τους Διαμεσολαβητές, έστω και προσωρινές, “ούτε είναι δυνατόν να αλλοιωθεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου”(!)

Ωστόσο μετά απο άρκετο διάλογο, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα ελαφρύνσεων τουλάχιστον στους νεοεισερχόμενους, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Νωρίτερα την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου Money Show, ενημερωτική εκδήλωση της ΕΑΔΕ για το ίδιο ακριβώς θέμα, τις εξελίξεις στο φορολογικό – ασφαλιστικό αλλά και για την πορεία των διαβουλεύσεων που γίνονται με την ΤτΕ ως προς κάποια σημεία του νέου εποπτικού πλαισίου με βάση το Solveny II.

Εκεί ο Δ. Γαβαλάκης συνόψισε τις μέχρι τώρα κινήσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου καθώς και τα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον, στα πλαίσια της γενικότερης διαμαρτυρίας των επαγγελματιών – επιστημόνων.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ (και Γ.Γ. ΕΑΔΕ) Παναγιώτης Λελεδάκης έκανε μια ενημερωτική παρουσίαση για την Οδηγία IDD ενώ ειδικά για τις διαβουλεύσεις με την ΤτΕ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους η Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της ΕΕΑΕ και Ειδική Σύμβουλος της ΕΑΔΕ και ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γιώργος Καραβίας.

Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο επίπεδο των εξετάσεων του Πιστοποιητικού Δ που οι Διαμεσολαβητές κρίνουν ότι είναι υπερβολικά απαιτητικό (διαβάστε: Νέο πρόβλημα στη θέση του παλιού;) καθώς και στον όρο που ορίζει να μην…ορίζεται από το νόμο, έστω το βασικό περιεχόμενο του Κανονισμού Πωλήσεων κάθε εταιρείας (διαβάστε: Χωρίς τον Κανονισμό Πωλήσεων θα υπογράφονται οι Συμβάσεις;).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο Δ. Γαβαλάκης αναγκάστηκαν να φύγουν στο μέσο της εκδήλωσης του Σαββάτου για να παραστούν στο ραντεβού με τον Υπουργό, το οποίο είχε κλειστεί μόλις την προηγούμενη μέρα και προφανώς δεν μπορούσε να γίνει κάποια άλλη στιγμή.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο στον Αστέρα είναι ότι οι φορείς θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για κάθε βελτίωση αυτών των καταστροφικών όρων με όλα τα μέσα που θα έχουν στην διάθεσή τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *