Από σήμερα υποχρεωτικά τα POS στις Ασφαλιστικές Εταιρείες - 1500 ευρώ το πρόστιμο

12 Μαρτίου 2018

Αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα αναμένεται να βρεθεί από τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, ο ασφαλιστικός κλάδος για την μη τήρηση της οδηγίας του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής καρτών (POS).

Γράφει :Κοσμάς Ζακυνθινός

Το πρόστιμο, που εξαιρεί τον κλάδο Ασφάλειες Ζωής, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός του μήνα από την επιβολή του για όσους δεν είναι "συμμορφωμένοι".

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) όσες επιχειρήσεις είναι νεοσύστατες και έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας από τις 11 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2018, έχουν περιθώριο να συμμορφωθούν έναν μήνα αργότερα, δηλαδή έως 11 Απριλίου 2018.

Στην περίπτωση που επιχειρήσεις κάνουν έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Ο κλάδος ασφαλίσεων εντάσσεται στους επιπλέον 58 κλάδους που υποχρεούνται από τις 11 Μαρτίου 2018 να αποδέχονται πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 133473/2017, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Και σε αυτή την περίπτωση, για τη σαφή ενημέρωση των καταναλωτών απαιτείται η ευκρινής αναγραφή της πληροφορίας στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο - οι ασφαλιστικές θα πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να επικοινωνήσουν την πληροφορία στους πελάτες τους. Η ΕΣΕΕ διαθέτει δωρεάν προς τις επιχειρήσεις σχετικό γράφημα "ανακοίνωσης προσθήκης-ταμείου", όπου αναγράφεται ότι το κατάστημα διαθέτει τερματικό αποδοχής καρτών POS.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΑΕ διευκρινίζει ότι «o ΚΑΔ 65.12 ο οποίος περιλαμβάνεται στους 58 νέους κλάδους που καθορίζονται με την Υπουργική απόφαση 133473/17, δεν αντιστοιχεί στις μορφές Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, αλλά στις Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση έχει ως έναρξη ΚΑΔ 66.2….

Συνεπώς συμπεραίνεται ότι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές δεν εντάσσονται στην υποχρεωτική εφαρμογή του POS.

Κρίνουμε όμως, ότι όσοι έχουν δικαίωμα και συμφωνία είσπραξης ασφαλίστρων, δεν μπορεί να μην παρέχουν την δυνατότητα στους πελάτες τους, συναλλαγής με πλαστικό χρήμα.

Θεωρούμε ότι και βάσει της απόφασης του νομοθέτη, που η βούλησή του είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών, αλλά και βάσει της δικής μας επαγγελματικής φύσης και οργάνωσης, η προμήθεια και διάθεση του POS είναι αναγκαία για όσους εισπράττουν ασφάλιστρα.»

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Πραγματογνωμοσύνη: οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στην καρδιά της αγοράς

Αντίσταση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης εμφανίζουν οι ανεξάρτητες εταιρείες πραγματογνωμοσύνης. Μολονότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν εσωτερικά τις περισσότερες επιθεωρήσεις...

Close