Skip to content

Εγγυητικές επιστολές: Η νέα προσοδοφόρα δραστηριότητα των εταιρειών

Η εκτίμηση είναι ότι εάν συνεχιστεί η κρίση, οι εγγυητικές επιστολές των ασφαλιστικών εταιρειών θα υπερδιπλασιαστούν μέσα στην επόμενη διετία.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η δυνατότητα που έδωσε ο νόμος στις ασφαλιστικές εταιρείες να εκδίδουν εγγυητικές επιστολές λειτουργεί προς όφελος του κλάδου καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις φεύγουν από τις τράπεζες γιατί θέλουν να αποφύγουν τις χρονοκαθυστερήσεις και τα αυξημένα έξοδα και στρέφονται προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, μεσίτες και μεσίτες αντασφαλειών που μπορούν να τους δώσουν εγγυητικές επιστολές για τις δραστηριότητές τους. 

Ο κλάδος ξεκίνησε κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της περιόδου 2015-2017 και σταδιακά έχει σημαντικά τα μερίδια αγοράς του. Ολοένα και περισσότεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν εγγυητικές επιστολές στις επιχειρήσεις κινούμενοι πολύ γρηγορότερα από τις τράπεζες και με καλύτερους όρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Interamerican που έδωσε πριν από δύο χρόνια εγγυητική επιστολή σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο μέσα σε ένα μήνα  έχοντας μία πολύ ικανοποιητική αμοιβή ενώ ο όμιλος εξυπηρετήθηκε χωρίς να μπει σε χρονοβόρες διαδικασίες και σε αμοιβές με υψηλό κόστος. Εκτός από μεγάλες ασφαλιστικές, και οι μικρότερες ασφαλιστικές και μεσίτες μπορούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές για λογαριασμό επιχειρήσεων και πελατών τους.

Οι πιο βασικοί και συνήθεις τύποι των Συμβολαίων Ασφάλισης Εγγυήσεων

Οι εγγυητικές επιστολές μέσω ασφαλιστικών διασφαλίζουν ότι η προσφορά υποβάλλεται καλόπιστα και ότι ο ανάδοχος θα συνάψει τη σύμβαση στην τιμή προσφοράς και θα παρέχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης και πληρωμής.

Ανάληψης προκαταβολών

Διασφαλίζει ότι η προκαταβολή που έχει δοθεί στον ανάδοχο που αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός έργου θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του έργου σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου και υλοποίησης της σύμβασης.

Καλής εκτέλεσης            

Διασφαλίζει στον ιδιοκτήτη ενός έργου (Δικαιούχο), πως ο ανάδοχος (Λήπτης της Ασφάλισης) είναι ικανός και έχει όλα τα προσόντα να εκτελέσει τη σύμβαση και προστατεύει τον ιδιοκτήτη από την οικονομική ζημιά που θα υποστεί σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν τηρήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης.

Συντήρησης (καλής λειτουργίας)            

Διασφαλίζει τον ιδιοκτήτη ενός έργου (Δικαιούχο), πως ο ανάδοχος (Λήπτης της Ασφάλισης) που έχει εκτελέσει κάποιο έργο είναι ικανός να εκτελέσει τη σύμβαση συντήρησης και τον προστατεύει από την οικονομική ζημιά που θα υποστεί σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης συντήρησης.

Καλής Πληρωμής

Διασφαλίζει ότι ο ανάδοχος θα καλύψει συγκεκριμένους υπεργολάβους, εργάτες και προμηθευτές υλικών που σχετίζονται με το έργο υπό ασφάλιση. Αλλά και σε ανεξάρτητες από κατασκευαστικά έργα περιπτώσεις καλύπτει την ενδεχόμενη ζημία που μπορεί να υποστεί προμηθευτής του Λήπτη της Ασφάλισης από αδυναμία τήρησης υποχρεώσεων του δεύτερου.

Φορολογικών και Τελωνειακών δασμών

Καλύπτει τις αξιώσεις των Αρχών για καταβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που ενδέχεται να βεβαιωθούν στο Λήπτη της Ασφάλισης.

Η χρήση των εγγυητικών επιστολών

Με την Ασφάλιση Εγγυήσεων, η επιχείρηση ασφαλίζεται για συγκεκριμένη διάρκεια, για ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο η ασφαλιστική εταιρία δεσμεύεται να καταβάλει στον δικαιούχο, αν η ασφαλισμένη επιχείρηση δεν μπορέσει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντί του.

Για παράδειγμα: Μια κατασκευαστική εταιρία αναλαμβάνει την υλοποίηση μιας σύμβασης για την κατασκευή ενός έργου. Η κατασκευαστική εταιρία (Λήπτης της Ασφάλισης) συνάπτει σύμβαση με την ασφαλιστική η οποία εκδίδει εγγυητική επιστολή με την οποία αναλαμβάνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι σαφώς ορισμένο ποσό, να καλύψει τον ιδιοκτήτη του έργου (Δικαιούχο) για οποιαδήποτε ζημιά προκύψει από την πλημμελή εκτέλεση των υποχρεώσεων της κατασκευαστικής εταιρίας.

Όλες οι επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν ελληνικό ΑΦΜ, μπορούν να κάνουν αίτηση για την ασφάλιση εγγυήσεων  και να εκδοθεί υπέρ τους εγγυητική επιστολή μετά τη σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης.

Ενδεικτικοί επιχειρηματικοί κλάδοι

Τα ασφαλιστικά πρόγραμμα Ασφάλιση Εγγυήσεων  αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στον εισαγωγικό και εξαγωγικό τομέα.

Κατασκευαστικός κλάδος

Τουριστικός κλάδος

Βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών

Φαρμακοβιομηχανία

Εμπόριο ρουχισμού

Εξασφάλιση σε διεθνές επίπεδο

Για την κάλυψη του κινδύνου στην Ασφάλιση Εγγυήσεων, ανάμεσα στους μεγαλύτερους αντασφαλιστές διεθνώς είναι τις εταιρίες Hannover Re και Atradius Re.

Η Hannover Re, με συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της τάξης των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η τρίτη μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρία στον κόσμο, με εξαιρετικά ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και κέρδη.

H Atradius Reinsurance Ltd (Atradius Re) μέλος του Ομίλου Atradius, ενός από τους πιο αξιόπιστους ομίλους παγκοσμίως, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στις αντασφαλίσεις Πιστώσεων και Εγγυήσεων (surety bonds), με παρουσία σε πέντε ηπείρους και εμπειρία 40 ετών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *