Skip to content

ΕΚΕ: Oι δαπάνες της θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιστικών

Μία σημαντική ρύθμιση για τις επιχειρήσεις που ασκούν έμπρακτα εταιρική κοινωνική ευθύνη (ανάμεσά τους οι περισσότερες ασφαλιστικές) υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση

Του Νίκου Σακελλαρίου

Το Νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί προς το τέλος Νοεμβρίου και σύμφωνα με αποσπάσματα που έχουν δει το φως το δημοσιότητας, μεταξύ άλλων προβλέπεται έξοδα που ανήκουν στην κατηγορία εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), να εκπίπτουν σε κάποιο ποσοστό από το φορολογητέο εισόδημα.

[box]Για τις ασφαλιστικές που ασκούν έμπρακτα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, αναμένεται εάν ψηφιστεί το άρθρο να έχουν σημαντικές φορολογικές απαλλαγές στις δηλώσεις εισοδήματος – υπάρχουν εταιρείες στις οποίες οι δαπάνες ΕΚΕ ξεπερνούν το 20% επί των συνολικών δαπανών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης δραστηριότητας ΕΚΕ είναι η Interamerican:  το 2018 οι δαπάνες ΕΚΕ ξεπέρασαν το 20% επί των συνολικών δαπανών. Υψηλές δαπάνες ΕΚΕ ως προς τις συνολικές δαπάνες τους έχουν επίσης η Εθνική Ασφαλιστική, η Groupama, η ΝΝ Hellas, η Εurolife, η ΑΧΑ, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Ergo, η Interlife, η Υδρόγειος, η NP Ασφαλιστική, η Ευρώπη Ασφαλιστική, οι Ασφάλειες Μινέττα, ενώ και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές έχουν στοχευμένες δαπάνες ΕΚΕ αυξημένες τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου (επιχειρήσεις, διαμεσολάβηση και συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα) οι δράσεις ΕΚΕ ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. [/box]

Τι δείχνει πρόσφατη έκθεση της ICAP

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγε (για 8η συνεχή χρονιά) η Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP ΑΕ, τονίζεται ότι παρά την αναγνώριση της σημασίας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος (51%) θεωρεί ότι ο βαθμός εφαρμογής των πρακτικών ΕΚΕ από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού προϋπολογισμού των επιχειρήσεων για δράσεις ΕΚΕ κατέχει η κατηγορία “Κοινωνία” ενώ οι περισσότερες εταιρείες δήλωσαν ότι διαθέτουν ξεχωριστή Διεύθυνση / Τµήµα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τη διαχείριση των σχετικών δράσεων. Ποσοστό 73% των εταιρειών δαπανά έως 200.000 ευρώ για δράσεις ΕΚΕ σε ετήσια βάση. Μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τα έξοδα για ενέργειες ΕΚΕ το 2018.

Οι βασικές πρακτικές ΕΚΕ που προτιμούν και εφαρμόζουν οι εταιρείες αφορούν: α) εκπαίδευση και βελτίωση δεξιοτήτων του προσωπικού (85%), β) παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους εργαζομένους (83%) και γ) δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή/και είδος (79%).

Η ενίσχυση και η προστασία της εταιρικής εικόνας, καθώς επίσης, η προσέλκυση και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού αξιολογήθηκε από το 87% και το 85% αντίστοιχα των εταιρειών του δείγματος ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό όφελος που επιφέρουν οι δράσεις ΕΚΕ, ενώ ακολουθεί η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο µε 82%.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *