Skip to content

Επικουρικό Αυτοκινήτων και ΟΑΣΕ διαφωνούν με το νομοσχέδιο για το Solvency II

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία του Solvency II (σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τις 31/12/15).

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως έπειτα από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ)  που ζητά να προβλεφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη για την προστασία των εργαζομένων υπαλλήλων (και δυνατότητα συνέχισης απασχόλησης) σε περίπτωση μεταφοράς χαρτοφυλακίων από μια εταιρεία σε άλλη – η ΟΑΣΕ κάνει λόγο για την περίπτωση που χαρτοφυλάκιο μεταφερθεί για παράδειγμα σε κάποια ΕΠΥ η οποία δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί υπαλλήλους.

Επίσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση “λουκέτου” προτεραιότητα στην αποζημίωση έχουν οι υπάλληλοι της εταιρείας ωστόσο στο νέο νόμο αυτό το προνόμιο χάνεται και προτεραιότητα λαμβάνει η αποζημίωση των απαιτήσεων από ασφαλίσεις, δηλαδή των πελατών.

Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση της Ομοσπονδίας σχετικά με την πιθανότητα “να υποκατασταθεί” η υποχρέωση του κράτους για παροχή υπηρεσιών υγείας από την ιδιωτική ασφάλιση. Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣΕ: “Αυτό από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με την πάγια διακηρυγμένη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι  η Ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να υποκαθιστά την δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση  αλλά να δρα μόνο συμπληρωματικά ως προς αυτήν”. Ο ΟΑΣΕ ζητά να μην περιληφθεί αυτή η διάταξη στο νομοσχέδιο.

Τον συμπληρωματικό ωστόσο ρόλο και όχι ρόλο αντικαταστάτη,  που προτίθεται να αναλάβει η ιδιωτική ασφάλιση ξεκαθάρισε με ειδική ανακοίνωσή του εκ μέρους της αγοράς ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Στην Επιτροπή για το νέο σχέδιο νόμου παρενέβη και ο Δημήτρης Ζορμπάς, ως Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτου ζητώντας να μην μειωθούν οι εισφορές προς το ταμείο, κάτι που φαίνεται να προβλέπουν νέες διατάξεις – κάτι τέτοιο θα απειλούσε σοβαρά την βιωσιμότητα του ταμείου, δήλωσε ο Δ. Ζορμπάς.

Επί των άνω αναμένονται άμεσες εξελίξεις για τις οποίες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *