Skip to content

Κοινό Σημείο Πρόσβασης σε δεδομένα προτείνει η Insurance Europe

Θετικά διακείμενες εμφανίζονται οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες προς την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Ενιαίου Σημείου Πρόσβασης σε Δεδομένα (ESAP), όπως πιστοποιεί η Insurance Europe ενόψει και των τριμερών συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην ΕΕ.

του Χρήστου Γαβαλά

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος δια μέσου του κεντρικού του εκπροσώπου στηρίζει την καθιέρωση του ESAP ως κόμβου δεδομένων της ΕΕ. Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να γεφυρωθεί το χάσμα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στα δεδομένα, με πιο χαρακτηριστικό το έλλειμμα πληροφοριών σχετικών με τη βιωσιμότητα.

Όπως τονίζει η Insurance Europe, το ESAP θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι και οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές της Ευρώπης, να αποκτήσουν πρόσβαση σε «ισχυρά, συγκρίσιμα και αξιόπιστα οικονομικά και περιβαλλοντικά, κοινωνικά δεδομένα και δεδομένα διακυβέρνησης σε ηλεκτρονική και μηχανικά αναγνώσιμη μορφή».

Αυτό -υπογραμμίζεται- θα προσφέρει βοήθεια στις ασφαλιστικές ούτως ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια το είδος των κεφαλαίων που θα επιτυγχάνει τους στόχους βιωσιμότητας.

Η Insurance Europe έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για γρήγορη διαθεσιμότητα δεδομένων βιώσιμης ανάπτυξης και διακυβέρνησης (ESG) και τώρα προτείνει ως κατάλληλο μέσο την υλοποίηση του ESAP.

Πιο συγκεκριμένα ακόμα προτείνει τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα υποστηρίξουν το ESAP και να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών η δυνατότητα να χρηματοδοτεί κατάλληλα το ESAP, διασφαλίζοντας έτσι ότι είναι λειτουργικό, αξιόπιστο και φιλικό προς το χρήστη.

Τέλος, προτείνεται η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών να χρεώνει διαφορετικά ποσά ανάλογα με τις κατηγορίες των χρηστών και με τα δεδομένα που αντλούν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *