Skip to content

Η εργασία από απόσταση το 2022 και πώς θα επηρεάσει το 2023

Η εξ αποστάσεως εργασία που ξεκίνησε ως ακραίο μέτρο ενάντια στην ξαφνική και διευρυμένη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία, έχει μετατραπεί πλέον σε νέα κανονικότητα.

Η εργασία από απόσταση είναι η νέα κανονικότητα

Πριν τον Covid-19

Στατιστικές του 2019 δείχνουν ότι πριν την πανδημία μόνο το 5,4% των υπαλλήλων στην Ευρώπη εργαζόταν από απόσταση και μόνο το 7% του πληθυσμού παγκοσμίως (πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας). Στο μακρινό αυτό παρελθόν, οι εταιρείες έδιναν έμφαση στο χτίσιμο ομάδων και στη δημιουργία καλών καθημερινών επαφών με τους υπαλλήλους τους. Η παραγωγικότητα κάθε υπαλλήλου δεν μετριόταν μόνο από την εργασία της κάθε ημέρας, αλλά και από την κοινωνική επαφή με την ομάδα.

Ωστόσο 36% των αυτοαπασχολούμενων εργάζονταν από το σπίτι.

Μετά τον Covid-19

Αμέσως μετά την πανδημία, το 70% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης εργαζόταν από το σπίτι, γλιτώνοντας κατά μέσο όρο 40 λεπτά καθημερινά από τη μετακίνηση.

Σήμερα, το 16% των εταιρειών παγκοσμίως λειτουργεί με 100% εξ αποστάσεως εργασία αλλά το 44% δεν την επιτρέπει!

Η άποψη των υπαλλήλων

Σε συντριπτικό ποσοστό (90%) δηλώνουν το ίδιο παραγωγικοί στο σπίτι, ενώ αισθάνονται πιο ευτυχείς από εκείνους που εργάζονται πάντα σε περιβάλλον γραφείου. Επιπλέον οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι φέρονται να έχουν λιγότερο στρες, μεγαλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και εργασιακής ζωής. Πολλοί είναι διατεθειμένοι ακόμη και να έχουν μείωση μισθού.

Οι νεότεροι δε, οι περίφημοι μιλένιαλς, δηλώνουν ότι θα παραιτούνταν από άλλα εργασιακά προνόμια για να κερδίσουν ευέλικτη εργασία – δηλαδή και από το σπίτι και από το γραφείο.

Ο μεγαλύτερος φόβος για τις επιχειρήσεις, όπως ειπώθηκε ήδη, μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως τους υπαλλήλους τους ενώ εργάζονται. Ωστόσο, στο γραφείο οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον και να αποσυντονίζονται εύκολα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους πίσω από το γεγονός ότι το 78% των εξ αποστάσεως εργαζόμενων συμφωνούν ότι θέλουν να εργάζονται έτσι για να αποφύγουν την απόσπαση της προσοχής τους.

Οι συνέπειες της εξ αποστάσεως εργασίας για τις επιχειρήσεις

Το 78% 669 CEO πιστεύουν ότι η εξ αποστάσεως συνεργασία θα πρέπει να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική. Το 77% των υπαλλήλων λένε ότι το να εργάζονται από απόσταση θα βοηθήσει την εταιρεία τους να μειώσει τα λειτουργικά κόστη. Αλλά αληθεύει αυτό σύμφωνα με τους επιχειρηματίες;

Το 84% των επιχειρηματικών ηγετών θεωρούν υψηλή προτεραιότητα την ευημερία των εργαζομένων τους, ακολουθεί η παραγωγικότητα (72%) και η διατήρηση της πρόσβασης στην ανακάλυψη νέων ταλέντων και στον συντονισμό των νέων προσλήψεων με την επιχειρηματική αποστολή (58%). Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι οι εταιρείες γλιτώνουν 11.000 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο ανά κάθε εργαζόμενο εξ αποστάσεως. Ωστόσο, αν και οι περισσότερες στατιστικές δείχνουν τα οφέλη της εργασίας από απόσταση, το 69% των μη αναπτυσσόμενων εταιρειών επικεντρώνονται στο να λειτουργούν είτε εντελώς εξ αποστάσεως ή εντελώς από το γραφείο. Το 87% των υπαλλήλων θεωρεί ότι το φυσικό γραφείο παρέχει αυξημένες ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, το 34% των εργαζομένων με λιγότερα από πέντε χρόνια εμπειρίας στο ρόλο τους, αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται από το σπίτι – πιθανώς επειδή τους λείπει η υποστήριξη και η καθοδήγηση πιο έμπειρων υπαλλήλων. Εντούτοις, το 55% των εργαζομένων θα ήθελε να εργάζεται εξ αποστάσεως τρεις ή περισσότερες μέρες την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και στατιστικές που δείχνουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες της εξ αποστάσεως εργασίας. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι ο υβριδικός τρόπος εργασίας. Για την ακρίβεια, το 74% των αμερικανικών εταιρειών σήμερα χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να εφαρμόσουν ένα μόνιμο υβριδικό εργασιακό μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση η εξ αποστάσεως εργασία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Έρευνα της Upwork δείχνει ότι μέχρι το 2028 το 73% όλων των τμημάτων αναμένεται να έχουν εργαζόμενους από απόσταση. Ο χρόνος θα δείξει τι θα σημαίνει αυτό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *