Skip to content

«Η ζήτηση για παραμετρική ασφάλιση αυξάνεται»

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος έχει επηρεαστεί από αρκετές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, τόσο ανθρωπιστικές όσο και οικονομικές. Κίνδυνοι όπως οι πλημμύρες έχουν αυξηθεί τόσο αριθμητικά όσο και σε σοβαρότητα, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστές να αναζητούν μη παραδοσιακές λύσεις για να βοηθήσουν στην παροχή προστασίας έναντι του κινδύνου.

του Χρήστου Γαβαλά

Η ζήτηση για τη λεγόμενη παραμετρική ασφάλιση αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να παρέχουν προστασία για πράγματα και γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από την κλασική αποζημίωση ασφάλισης.

Αυτό δήλωσε ο Πίτερ Λακοβάρα, Επικεφαλής Εμπορικού τμήματος της Floodbase. H Floodbase παρέχει δεδομένα πλημμύρας για το σχεδιασμό και την ενεργοποίηση παγκόσμιας παραμετρικής κάλυψης αυτού του γεγονότος. 

Ο Πίτερ Λακοβάρα, Επικεφαλής Εμπορικού τμήματος της Floodbase

Τι είναι η παραμετρική όμως ασφάλιση; Μπορεί να εξηγηθεί με απλό τρόπο καθώς ενώ η παραδοσιακή ασφάλιση αποζημίωσης πληρώνει μια απαίτηση με βάση την αξία της ζημίας που υπέστη κάποιος ασφαλισμένος, τα παραμετρικά ασφαλιστήρια συμβόλαια πληρώνουν τον πελάτη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι κάποια συγκεκριμένα γεγονότα που είχαν οριστεί από πριν (πχ κάποιος σεισμός πάνω από έναν ορισμένο βαθμό Ρίχτερ) κάνουν την εμφάνισή τους. 

«Έχουμε δει σημαντικά μεγαλύτερη ζήτηση για παραμετρική ασφάλιση και αν ρωτήσετε οποιονδήποτε είναι σε αυτόν τον κλάδο, όχι μόνο στη Floodbase, θα λάβετε την ίδια απάντηση. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό», είπε ο Λακοβάρα.

«Είναι γενικά μια δύσκολη αγορά σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα, λόγω μεγάλων ζημιών που καταγράφονται εξαιτίας των φυσικών καταστροφών αλλά και ζημιών που δεν οφείλονται σε αυτές, κάτι που έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικές ασφαλιστικές λύσεις όπως η παραμετρική. Αλλά επίσης, πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν την αξία που φέρνει η παραμετρική στο τραπέζι, το γεγονός ότι μπορεί δηλαδή κάποιος να ασφαλίσει πράγματα που δεν μπορεί να ασφαλίσει διαφορετικά.

«Επίσης, τώρα η έννοια της επιχειρηματικότητας είναι πιο περίπλοκη από ποτέ, και οι μεγάλες εταιρείες βλέπουν ξαφνικά την παραμετρική σαν ένα φανταστικό εργαλείο διαχείρισης αυτού του κινδύνου, λες και οι υπόλοιπες ασφαλίσεις να μην ήταν ποτέ κατάλληλες για τέτοιες καλύψεις!

«Για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια, όταν υπάρχει πλημμύρα, πολλές επιχειρήσεις επηρεάζονται άμεσα όχι επειδή πλημμύρισε το κτίριο, αλλά επειδή εξαρτώνται από πελάτες που έρχονται στα καταστήματα και τα γραφεία τους. Και αν οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να μπουν στα αυτοκίνητά τους και να οδηγήσουν λόγω πλημμυρισμένων δρόμων, τότε δεν μπορούν να μεταβούν στα καταστήματα».

«Από τη στιγμή που όλες οι ασφάλειες για πλημμύρες γίνονται στη βάση της αποζημίωσης και είναι πραγματικά συνδεδεμένες με την έννοια της φυσικής καταστροφής, η παραμετρική έρχεται να υπερασπιστεί την ασφάλιση καταστάσεων που δεν εντάσσονται σε αυτές τις καταστροφές, γεγονός που την καθιστά ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα στην ασφάλιση με βάση την αξία της ζημιάς».

Η αυξημένη ζήτηση για την παραμετρική ασφάλιση έχει εκδηλωθεί περισσότερο στις περιπτώσεις πλημμύρας επειδή, παραδοσιακά, αυτή η κάλυψη είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλους κινδύνους.

Η παραμετρική ασφάλιση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για τη μείωση του κενού προστασίας από τις πλημμύρες, ένα κενό που την τελευταία δεκαετία έχει διαμορφωθεί στο απίστευτο 83%! (83 στις 100 ζημιές από πλημμύρα δεν είναι ασφαλισμένες). 

Επίσης, οι πλημμύρες χειροτερεύουν. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι περίοδοι ξηρασίας έχουν αυξηθεί σε διάρκεια και συχνότητα. Όταν η βροχή πέφτει σε ξηρό έδαφος και το νερό δεν απορροφάται από το χώμα, τότε ο τόπος πλημμυρίζει.

Ταυτόχρονα, στις θερμές θερμοκρασίες όπως αυτές που βιώνει ο πλανήτης τελευταία, ο αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καταιγίδας θα πέσει πολύ περισσότερη βροχή απ’ ότι, ας πούμε, εκατό χρόνια πριν.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδηγούν τα αναπτυσσόμενα και τα ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου να ζητούν περισσότερη αντασφάλιση.

Όπου αυξάνεται η οικονομική παραγωγή, αυξάνεται μαζί της και η ανάγκη για ασφάλιση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παραδοχή ότι ήρθαν για να μείνουν είναι βασικός παράγοντας για την ζήτηση παραμετρικής ασφάλισης τον τελευταίο καιρό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *