Skip to content

Η Κυβέρνηση τρελάθηκε

Μόνο η τρέλα μπορεί να δοθεί ως εξήγηση για το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τα καθαρά κέρδη.

Το προσχέδιο νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας προβλέπει τα ακόλουθα:

Από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε και του Ε.Τ.Α.Α. θα καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Το καταπληκτικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να περάσει από διαπραγμάτευση με την Τρόικα πριν πάρει την καταλυτική του μορφή σε ένα μήνα περίπου από τώρα.

Η κατακραυγή από την κοινή γνώμη είναι τέτοια πάντως, που ήδη η κυβέρνηση φαίνεται να υπαναχωρεί.

Πρόκειται για τεράστια, αναπάντεχη και μάλλον επιπόλαια αλλαγή, μιας και μέχρι τώρα οι εισφορές ήταν με βάση τις κατηγορίες (επαγγελμάτων) και τα χρόνια ασφάλισης. Ξεκινούσαν για τους νέους επαγγελματίες από τα 150 ευρώ το μήνα και έφταναν, για όσους είχαν πάρα πολλά χρόνια ασφάλισης, μέχρι το ποσό των 500 ευρώ το μήνα περίπου.

Η νέα ρύθμιση για όσους έχουν καθαρά έσοδα πάνω από 13.000 ευρώ το χρόνο περίπου θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις εισφορές και μάλιστα όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα (χωρίς να αναφερόμαστε σε τεράστια εισοδήματα) τόσο πιο εξωπραγματικές κα εξοντωτικές θα είναι.

Είναι φανερό ότι αυτοί που έγραψαν το νομοσχέδιο θεωρούν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξ ορισμού κρύβουν εισοδήματα.

Πώς αλλιώς μπορούν να φαντάζονται  την επιβίωση ενός ελεύθερου επαγγελματία με φορολογία 29%, εισφορές σύνταξης 20% και υγείας 7%, ποσοστά που όλα μαζί, φτάνουν το 60% του καθαρού εισοδήματος, αν συνυπολογίσει κανείς και την εισφορά αλληλεγγύης.

Είναι κοινός νους οτι κανείς επαγγελματίας δεν μπορεί να επιβιώσει με το 40% των καθαρών εισοδημάτων του.

Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές δε, είναι μια κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών που δεν φοροδιαφεύγουν μιας και πληρώνονται απο τις ασφαλιστικές εταιρείες με αντίστοιχες βεβαιώσεις προμηθειών και δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους.

Εάν ισχύσει τέτοια ρύθμιση είναι σίγουρο ότι ο κλάδος θα καταστραφεί και είναι σίγουρο ότι θα εκτιναχθεί η μαύρη εργασία.

Φορείς της Διαμεσολάβησης έχουν ήδη σχεδιάσει τις αντιδράσεις τους και είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει σε αυτή τη φιλοσοφία η αντιπαράθεση θα είναι ραγδαία.

1 Comment

  1. Avatar

    Επειγοντως να πεσει αυτη η καταστροφικη κυβερνηση …


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *