Skip to content

Η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί ελεύθερα προς ενίσχυση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

‘Πεδίο δόξης λαμπρόν’ για την ελληνική ασφαλιστική αγορά διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εκλογές. Οι πολιτικές εξελίξεις όπως διαμορφώνονται μετά τις πρόσφατες εκλογές και με δεδομένο ότι οι επαναληπτικές εκλογές δεν θα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ουσιαστικά δίνουν ένα σημαντικό προβάδισμα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά για να κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η απελθούσα κυβέρνηση και η – εκτός συνταρακτικών εξελίξεων – νέα κυβέρνηση της Ν.Δ θα κληθούν να αποδείξουν έμπρακτα την ‘αγάπη τους’ στην ελληνική ιδιωτική ασφάλιση. Το αντίστροφο ισχύει εδώ και χρόνια και η ελληνική ασφαλιστική αγορά, ψηφίζει με πάνω από 70%- κατά κοινή εκτίμηση- δεξιούς υποψηφίους.

Κατ’ αρχήν θεωρείται δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει μέσα στα πρώτα νομοσχέδια (Ιουλίου 2023) το νομοσχέδιο που θα αφορά τις ιδιωτικές ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών. Είναι μία δέσμευση προσωπική του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Σαρρηγεωργίου. Οπότε ακόμη και εάν δεν αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης (προσωπικός φίλος του προέδρου της ΕΑΕΕ) κάποιο σχετικό υπουργείο, το νομοσχέδιο θα περάσει «εν μία νυκτί». Όπως μαθαίνουμε έχουν σχηματιστεί και οι ανάλογοι δημοσιονομικοί χώροι για να καλύψουν τις εκπτώσεις του 10% επί του ΕΝΦΙΑ που δεν ξεπερνούν τα 10-15 εκατ. Ευρώ το έτος.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα περάσει θα είναι αυτό που αφορά τα επαγγελματικά ταμεία και τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τα κίνητρα για τις ομαδικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις και τα ομαδικά προγράμματα υγείας προς τις επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μία μικρή κόντρα ανάμεσα στα ΤΕΑ και τις ασφαλιστικές σε θέματα φορολόγησης επενδύσεων και σε κίνητρα. Αυτό θα κλείσει άμεσα.

Τέλος οι προβλέψεις της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς είναι ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην δημιουργία ΣΔΙΤ στον κλάδο υγείας , συνεργασιών Δημόσιων Ταμείων με ασφαλιστικές ενώ πάγια διεκδίκηση της ασφαλιστικής αγοράς είναι η –παντοιοτρόπως- μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων. Θεωρητικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποσχεθεί το ίδιο πράγμα στις ασφαλιστικές αλλά επί της ουσίας, η Τροχαία ατύπως αρνείται τις περισσότερες φορές να κάνει ελέγχους στα αυτοκίνητα εάν είναι ασφαλισμένα. Δυστυχώς έχει περάσει στους φορείς της τροχαίας , η άποψη ‘ δεν θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν επιχειρήσεις’ . Στο σημείο αυτό, ίσως η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες αλλά και υποχρεώσεις για τον έλεγχο ασφάλισης αυτοκινήτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *