Skip to content

Η οδική ασφάλεια είναι στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της Groupama Ασφαλιστικής

«Ποιός από εσάς έχει τουλάχιστον έναν γνωστό, φίλο ή συγγενή που έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα;». Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο βιωματικό σεμινάριο που πραγματοποιεί η Groupama Ασφαλιστική σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας. Ένα απλό ερώτημα, με μια ωστόσο, σοκαριστική απάντηση: ΟΛΟΙ.

της Ελένης Πετροπούλου

Στόχος της Groupama Ασφαλιστικής και του Ινστιτούτου είναι οδηγοί και συνεπιβάτες να ευαισθητοποιηθούν και να αφυπνιστούν για τον κίνδυνο στους δρόμους:  μόλις πριν από λίγους μήνες η Ελλάδα, μαζί με την Λιθουανία και την Πολωνία αναδείχτηκε ως χώρα με τα περισσότερα τροχαία στην Ευρώπη – 69 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Από το 2017 η Groupama Ασφαλιστική προσφέρει στους Έλληνες πολίτες σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης, πάντα με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας – Πάνος Μυλωνάς που χρόνια τώρα παρέχει πολύτιμο κοινωνικό έργο, εκπαιδεύοντας οδηγούς με καινοτόμες και βιωματικές μεθόδους.

Η προώθηση της οδικής ασφάλειας είναι και παραμένει στο πυρήνα των προτεραιοτήτων της Groupama Ασφαλιστικής. Η συνεργασία μας με το Ινστιτούτο θα συνεχιστεί με στόχο όλο και περισσότεροι Έλληνες να υιοθετήσουν υγιή πρότυπα συμπεριφοράς στο δρόμο, όχι μόνο ως οδηγοί αλλά και ως συνεπιβάτες”,  ανέφερε στο Underwriter ο διευθυντής Τομέα Marketing, Επικοινωνίας και Ε.Κ.Ε., κ. Κωνσταντίνος Γκορτζής.

Στο πρόσφατο εκπαιδευτικό σεμινάριο οι συμμετέχοντες (μεταξύ αυτών και πελάτες, συνεργάτες και εργαζόμενοι της Groupama Ασφαλιστικής) είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δοκιμάσουν τους πιο δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς τρόπους ασφαλούς οδήγησης και αποφυγής τροχαίων συγκρούσεων. Στη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν οδικές προσομοιώσεις οι οποίες περιελάμβαναν απόσπαση προσοχής, κατάσταση μέθης, πρόσκρουση ακόμη και ανατροπή οχήματος.

Οι σύγχρονοι τρόποι εκπαίδευσης (ανάδραση, προσομοιωτές) και η χρήση τεχνολογιών αιχμής έχουν κάνει τα σεμινάρια ανάρπαστα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκορτζή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον 500 άτομα έχουν εκπαιδευτεί ενώ τα αιτήματα συμμετοχής αυξάνουν διαρκώς: «Η ενέργεια έχει κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου.  Λαμβάνουμε συνεχώς αιτήματα για να επαναληφθεί αλλά και για να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι έφηβοι».

Όπως δήλωσε στο Underwriter, μετά τη θετική ανταπόκριση που συγκέντρωσε ο κύκλος σεμιναρίων με το Ι.Ο.ΑΣ, η Groupama Ασφαλιστική θα συνεχίσει τις στοχευμένες δράσεις της και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.  «Η καλλιέργεια οδικής κουλτούρας είναι υπόθεση όλων μας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος της Groupama είναι να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας.

Έτσι, μετά την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, νέος κύκλος σεμιναρίων που θα καλύψει περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί σε περίπου ενάμισι χρόνο απο σήμερα. Το «κάλεσμα» θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου 2020, μέσω των συνεργατών της Groupama Ασφαλιστικής και σε αυτή τη φάση θα αφορά στους πελάτες της.

Εκτός από το βιωματικό σεμινάριο οδικής ασφάλειας, η Groupama Ασφαλιστική πριν από λίγες ημέρες στήριξε εθελοντικά τη δράση του Ι.Ο.Α.Σ. «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η δράση αυτή λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Όλοι διασκεδάζουν. Ένας δεν πίνει… ο Οδηγός της Παρέας!» εργαζόμενοι της εταιρείας ενημέρωσαν και ευαισθητοποίησαν Έλληνες πολίτες για τις συνέπειες της επικίνδυνης οδήγησης, ειδικά δε τους νέους, οι οποίοι στη χώρα μας εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό σε πάσης φύσεως τροχαία συμβάντα.

(φωτογραφίες: στιγμιότυπα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια οδικής ασφάλειας Ι.Ο.ΑΣ & Groupama Ασφαλιστική)

Ελλάδα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα»

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τα οδικά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον Αυγούστου του 2019, τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 (975 τον Αύγουστο του 2019, έναντι 931 τον Αύγουστο του 2018).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, κατεγράφησαν 83 νεκροί, 80 βαριά τραυματίες και 1.128 ελαφρά τραυματίες, έναντι 70 νεκρών, 92 βαριά τραυματιών και 1.097 ελαφρά τραυματιών τον Αύγουστο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,6% σε νεκρούς, μείωση κατά 13,0% σε βαριά τραυματίες και αύξηση κατά 2,8% σε ελαφρά τραυματίες.

Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ε.Ε. με αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ. Αν και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 57,5% την περίοδο 2001-2017, η μείωση αυτή παραμένει στάσιμη. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 95% των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Οι επιβάτες αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν το 46% των θανατηφόρων ατυχημάτων, ενώ οι ευάλωτες στους οδικούς κινδύνους ομάδες αντιπροσωπεύουν ένα επιπλέον 46% (21% πεζοί, 14% μοτοσικλετιστές, 8% ποδηλάτες και 3% αναβάτες μοτοποδηλάτων).

Το 2017, οι χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία στην οδική ασφάλεια ήταν η Σουηδία, η Βρετανία, και οι Κάτω Χώρες, ενώ οι χώρες με τη χειρότερη βαθμολογία ήταν Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ελλάδα.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα οδικής ασφάλειας έχουν σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση από το 2010 (-41%). Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 69 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 8% των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομους, το 55% σε αγροτικούς δρόμους και το 37% σε αστικές περιοχές.

Σχεδόν το 14% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στους δρόμους της Ε.Ε. είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, ενώ μόλις το 8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εμπίπτει σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον, λόγω των δημογραφικών μεταβολών, το ποσοστό θανάτων ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) αυξήθηκε από 22% το 2010 σε 27% το 2017.

Το 76% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα είναι άνδρες και το 24% γυναίκες, το 2% των θυμάτων είναι λιγότερο από 15 ετών.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *