Skip to content

Λαοθάλασσα στην ενημερωτική εκδήλωση ΕΑΔΕ για το νέο νόμο

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο ασφαλιστικός κλάδος την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΕΑΔΕ και το ΕΕΑ για την IDD και τo νέο ψηφισθέντα νόμο 4583/2018 για τη διαμεσολάβηση. Περίπου 800 άτομα συγκεντρώθηκαν στην τεράστια αίθουσα του ξενοδοχείου Divani Caravel ενώ άλλοι τόσοι παρακολούθησαν την ενημέρωση ζωντανά μέσω Ίντερνετ (live streaming). 

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν (από αριστερά) οι Δημ. Γαβαλάκης, Δημ. Λύχρου, Γ. Χατζηθεοδοσίου, Γ. Ξηρογιαννόπουλος, Γ. Τοζακίδης και Παν. Μιχαλόπουλος.

Η Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, Δήμητρα Λύχρου, εξήγησε πως η πραγματική προστασία του καταναλωτή κατέστησε αναγκαία την IDD αφού οι εποπτικές αρχές διαπίστωσαν πως οι καταναλωτές έχουν υποστεί στο παρελθόν σοβαρές συνέπειες από αγορές ακατάλληλων προϊόντων ή προϊόντων που δεν τους ήταν επαρκώς κατανοητά. Στο νέο νόμο υπάρχουν αρκετές διατάξεις που ίσχυαν και πριν, όπως η υποχρέωση επάρκειας γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά πλέον επιβάλλονται ίδιοι κανόνες σε όλα τα κανάλια διανομής και όχι μόνο στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, όπως ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Σημειωτέον πως οι ασφαλιστικές εταιρίες ανήκουν πια και αυτές στην κατηγορία του διανομέα. Εκπτώσεις, ωφελήματα ή άλλες παροχές απαγορεύονται από όλους ανεξαιρέτως. Η ουσιαστική διαφορά, όμως, σε σχέση με το προισχύον νομικό πλαίσιο είναι η συγχώνευση των κατηγοριών της διαμεσολάβησης και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών συμβούλων με τους πράκτορες. Πλέον οι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες: Ασφαλιστικός Πράκτορας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής για μία ή περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες), Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα μέσω ομάδας πρακτόρων που επιλέγει, προτείνει και επιβλέπει) και Μεσίτης Ασφαλίσεων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατ΄ εντολή του πελάτη ασκεί τη δραστηριότητα διανομής προϊόντων). Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών επιτρέπεται μόνο όταν αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στην ίδια κατηγορία διαμεσολάβησης του ειδικού μητρώου των κατά τόπους επιμελητηρίων.

Η δεύτερη ουσιαστική διαφοροποίηση είναι η έννοια παροχής συμβουλής και η υποχρεωτικότητα που καθιερώνεται και ισχύει για όλους πλέον, μια επιτυχία του νέου νόμου, όπως επεσήμανε η κα. Λύχρου, η οποία συμπλήρωσε πως εξίσου σημαντικό είναι ότι σε αυτόν πέρασαν επίσης, ρυθμίσεις που δίνουν λύσεις σε πολλά χρόνια θέματα που αφορούν τα εμπορικά δικαιώματα των διαμεσολαβητών σχετικά με τη λύση συμβάσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ Δημήτρης Γαβαλάκης, με βάση τις ερωτήσεις που απευθύνουν οι διαμεσολαβητές στο Επιμελητήριο, ξεκαθάρισε κάποιες πάγιες υποχρεώσεις τους, όπως η ανανέωση του συμβολαίου αστικής ευθύνης η οποία γίνεται κάθε χρόνο και η οποία πλέον θα πρέπει να προσκομίζεται στο πρώτο τρίμηνο κάθε νέου έτους στα Επιμελητήρια. Επιπλέον, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα έντυπο της ΔΟΥ που να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει διακοπή εργασιών. Η αλλαγή στην κατηγορία, δηλαδή η μετατροπή των ασφαλιστικών συμβούλων σε πράκτορες θα γίνει αυτόματα από τα Επιμελητήρια, ενδεχομένως μάλιστα να κρατηθεί και ο ίδιος αριθμός μητρώου.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαμεσολαβητής οφείλει να υποδεικνύει στον πελάτη του το σχετικό λινκ όπου μπορεί εκείνος να επιβεβαιώσει στη συνέχεια τα στοιχεία του.

Η πληροφόρηση προς τον υποψήφιο ασφαλισμένο θα γίνεται με έντυπα που παράγουν οι εταιρίες και οφείλει να προσκομίσει ο διαμεσολαβητής σε αυτόν, αλλά και με έντυπα που παράγουν οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές.

Η παροχή έντυπης ενημέρωσης είναι η μόνη που θα μετρήσει (η προφορική ενημέρωση δεν λαμβάνεται υπόψη, ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Γαβαλάκης), σε περίπτωση που στη συνέχεια υπάρξει κάποια διαμαρτυρία εκ μέρους του πελάτη για τυχόν παραλείψεις του διαμεσολαβητή.

Λίγες είναι οι αλλαγές στα έντυπα πληροφόρησης σε σχέση με το παλαιό νόμο. Συνοπτικά θα πρέπει να επεξηγούνται οι όροι του συμβολαίου, να επισημαίνονται οι συνέπειες πρόωρης διακοπής και τα δικαιώματα του ασφαλισμένου έναντι στην εταιρεία και τον διαμεσολαβητή. Επίσης, πριν τη σύναψη του συμβολαίου πρέπει να γνωστοποιούνται η ταυτότητα, ο αριθμός μητρώου και ποιον εκπροσωπεί ο διαμεσολαβητής (εταιρεία ή εταιρείες). Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώνεται επίσης, για το που μπορεί να απευθυνθεί σε περίπτωση που θέλει να κάνει μια καταγγελία. Αν έχει δικαίωμα είσπραξης ασφαλίστρου θα πρέπει να το λέει ο διαμεσολαβητής στον πελάτη του, ενώ θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίζει αν έχει δικαίωμα να προσφέρει επενδυτικά προϊόντα ασφάλισης.

Η ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να παρέχει έγγραφη αίτηση ασφάλισης και σε ηλεκτρονική μορφή, για όλες τις κατηγορίες. Εκεί θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα του διαμεσολαβητή που είναι μπροστά στον πελάτη και το όνομα αυτού που είναι στην αρχή της αλυσίδας διανομής, δηλαδή αυτού που έχει τη σύμβαση με την εταιρεία, είτε είναι πράκτορας είτε μεσίτης. Για το λόγο αυτό μάλιστα, εξήγησε ο Δημήτρης Γαβαλάκης, θα πρέπει στο άμεσο διάστημα οι εταιρείες να ζητήσουν απο αυτούς που έχουν δίκτυα, τα ονόματα εκείνων με τους οποίους συνεργάζονται.

Και ο πράκτορας και ο μεσίτης θα πρέπει να εξηγούν στον πελάτη ότι η πρότασή τους έχει γίνει έπειτα απο επαρκή ανάλυση και είναι η καλύτερη σε σχέση με τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται ή εκπροσωπούν.

Στην επαναπιστοποίηση, από εδώ και στο εξής η νέα νομοθεσία επιβάλλει κάθε χρόνο 15 ώρες επανεκπαίδευσης, με θεματολογία που προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα τα Επιμελητήρια το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα κληθούν να ελέγξουν την επαναπιστοποίηση τη φετινή. 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση insurance@eea.gr μπορεί να αποστέλλεται οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά και θα απαντηθεί, υποσχέθηκε τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συντονιστών (ΠΣΣΑΣ), Γιάννης Τοζακίδης, τόνισε πως μπορεί ο νέος νόμος να βάζει πιο πολλές υποχρεώσεις και περισσότερη γραφειοκρατία, αλλά στοχεύει στην ικανοποίηση του καταναλωτή και στην αύξηση του κύρους του ασφαλιστικού κλάδου, ώστε να «ξεκολλήσει» η ασφαλιστική διείσδυση από το 2%.

«Με τη νέα οδηγία οι ρόλοι των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων είναι διακριτοί, εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών (ΣΕΜΑ), Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος, ενώ «μέχρι τώρα υπήρχε σύγχυση και τελικά όλοι λειτουργούσαμε κατά το δοκούν. Τώρα είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιός είναι ο μεσίτης, τι κάνει, η ανεξαρτησία του, ποιά είναι η διαφορά από τις άλλες κατηγορίες», όλα προς όφελος της αγοράς.

«Προστιθέμενη αξία στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή» δίνει ο νέος «πολύ δικαιότερος» Νόμος, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΣ, Παναγιώτης Λελεδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ εξήγησε πως η Ελλάδα απέφυγε τρεις μεγάλους σκοπέλους, τους οποίους άλλες χώρες δε γλύτωσαν, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν υποχρεώσεις της IDD, όπως οι εγγυήσεις για τα ποσά που εισπράττουν οι διαμεσολαβητές, η διακοπή προμηθειών για τα unit linked προϊόντα και η αποκάλυψη των προμηθειών πάνω στο συμβόλαιο, η οποία θα έφερνε ζημιά. Η μεγάλη επιτυχία του νόμου είναι ότι σε περίπτωση καταγγελίας για σπουδαίο λόγο, αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον για να κόψει τις προμήθειες κάποιου συμβούλου όπως γινόταν μέχρι τώρα, ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκε και η περίπτωση της σύνταξης, ώστε ο διαμεσολαβητής να δικαιούται για τρία χρόνια τις προμήθειές του. Όλα τα δίκτυα και όλοι εντάσσονται στο νόμο κ έτσι οι εκπτώσεις πλέον απαγορεύονται σε όλους, ενώ όσον αφορά το cross selling, ο νόμος υποχρεώνει να είναι πολύ ξεκάθαρο τι είναι ασφάλιστρο και τι δόση δανείου και έτσι και ο ίδιος ο ο καταναλωτής έχει πολύ πιο σαφή άποψη του τι πληρώνει.

Τα μέλη της ΕΑΔΕ υποσχέθηκαν ότι η ενημέρωση για το νέο νόμο θα συνεχιστεί και με άλλες συναντήσεις, με ενημερωτικά έντυπα, αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους. Καθησυχαστικός ήταν και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε πως οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου δουλεύουν για να λύσουν τα όποια θέματα έχουν προκύψει. «Η δουλειά μας πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα. Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, πρέπει να κάνουμε τα πάντα πιο σωστά και πιο γρήγορα», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως «εάν εργαστούμε συντεταγμένα, όπως κάνουμε σήμερα, όλα δουλεύουν για εμάς».

1 Comment

  1. Avatar

    Οι Ασφαλιστικοί Δαιμεσολαβητες-συμβουλοι που είχαν αποκτήσει το πτυχίο πριν τον νέο νόμο και δεν είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος, ούτε είχαν γραφτεί στο επιμελητήριο θα πρέπει να ξαναδωσουν γραπτά εξετάσεις ως Ασφαλιστικοί Πράκτορες;

    Υ. Γ. Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Ελλαδος έλαβα την απάντηση ότι το πτυχίο που έχουμε στην κατοχή μας δεν έχει καμία ισχύ πλέον.

    Υ. Γ. 2 Αν όντως ισχύουν τα παραπάνω προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασια γι αυτούς που απέκτησαν το πτυχίο το 2018 ή μένουν επαρχία;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *