Skip to content

Μεγάλα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο από τα φορολογικά κίνητρα σε ασφαλιστές & ασφαλισμένους

Με μείωση 10% των φορολογικών επιβαρύνσεων θα πενταπλασιαστούν τα έμμεσα οφέλη, λένε στελέχη της αγοράς

Να προσφερθούν φορολογικά κίνητρα στους ασφαλισμένους για τις αγορές συμβολαίων προστασίας κατά φυσικών φαινομένων, ασφαλειών ζωής και υγείας ζήτησε η ασφαλιστική αγορά από το Κράτος προκειμένου να αυξηθεί η κάλυψη περισσότερων ανθρώπων έναντι των πολλαπλασιαζόμενων κινδύνων κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της 1ης κλαδικής μελέτης για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Ταυτόχρονα χρειάζονται και φορολογικά κίνητρα για τους επαγγελματίες της ασφάλισης. «Είμαστε η μόνη επαγγελματική τάξη που δεν μπορούμε να φοροδιαφύγουμε. Φορολογούμαστε μέχρι το τελευταίο ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου απευθυνόμενος στον κ. Ζαββό και στους μη παρευρισκόμενους κ.κ. Σταικούρα και τον Σκυλακάκη.

Όντως η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί ένα βασικό θέμα για τους ασφαλιστές και φαίνεται ότι έχει προχωρήσει. Το ζήτημα είναι να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτουν οι ασφαλιστές. Οι συζητήσεις για φορολογικά κίνητρα προς τους ασφαλιστές προκειμένου να “αναπνεύσει” ο κλάδος που συρρικνώνεται και να γίνει ελκυστικότερο το επάγγελμα και στους νέους επαγγελματίες που φαίνεται ότι δεν προσέρχονται σε αυτό είναι παλιά και έχει γίνει προς όλες τις κυβερνήσεις προ και μετά κρίσης. Η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών δεν μπορεί να γίνει μόνο για τους ασφαλιστές.

Πόσο θα επιβαρυνθεί το κράτος από τις φοροαπαλλαγές και πόσο θα κερδίσει

Ωστόσο, μπορεί να αναγνωστούν και να εκπέσουν δαπάνες λειτουργικές, οι οποίες θα μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνσή τους μέχρι και 10%. Για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται ότι οι φορολογικές μειώσεις ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, ένα ελάχιστο ποσοστό ως επί το σύνολο των φορολογικών εσόδων. Αν προστεθούν και τα φορολογικά κίνητρα για τους ασφαλισμένους, το ελληνικό δημόσιο θα χάσει άλλα 25 εκατ. ευρώ, αλλά θα κερδίσει πολλαπλάσια από την αύξηση των εργασιών και την άνθιση του επαγγέλματος του ασφαλιστή.

Υπολογίζεται ότι τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από τις φορολογικές εκπτώσεις θα δώσουν 5πλάσια ή 6πλάσια οφέλη. Δηλαδή, θυσιάζοντας το κράτος 30-35 εκατ. ευρώ σε φορολογικές απαλλαγές, μπορεί να πετύχει αύξηση εισοδημάτων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε ορίζοντα 2-3 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.

Προχωρούν οι συζητήσεις για τις φυσικές καταστροφές

Τα συμβόλαια για φυσικές καταστροφές και οι φορολογικές εκπτώσεις στα συμβόλαια πυρός φαινεται ότι έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021. Από το Underwriter είχαμε επισημάνει ότι το θέμα της ασφάλισης φυσικών καταστροφών αποτελούσε προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ αλλά οι εξελίξεις με τον covid 19 το πήγαν πίσω στην οικονομική ατζέντα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *