Skip to content

Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης – Oι εργαζόμενοι θα επιλέγουν το επενδυτικό τους προφίλ

Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ θα ερωτηθούν οι νέοι εργαζόμενοι για το επενδυτικό προφίλ με το οποίο επιθυμούν να επενδυθούν τα κεφάλαια του νέου «ασφαλιστικού κουμπαρά» που θα είναι ατομικός και θα αφορά στην επικουρική τους σύνταξη. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Το νέο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και θα αφορά υποχρεωτικά όσους εντάσσονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Δηλαδή αυτοί θα εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και όχι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. 

Υπό αυτή την έννοια, οι εισφορές τους (6%) θα επενδύονται σε προγράμματα χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν οι ίδιοι. Το 3% καταβάλλεται από τον εργοδότη και το άλλο 3% παρακρατείται από τον μικτό μισθό του εργαζομένου.

Επί της ουσίας, στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ θα προσφέρεται ένα βασικό συνταξιοδοτικό – επενδυτικό προϊόν που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να ασχοληθούν περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών τους.

Παράλληλα, θα μπορούν οι ασφαλισμένοι ανά 5ετία να αλλάζουν το επενδυτικό τους προφίλ, ελέγχοντας τις εισφορές και τις αποδόσεις τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ανά πάσα στιγμή, στα πρότυπα του e-banking. 

Προβλέπεται ειδικότερα ότι θα λειτουργήσει η εφαρμογή myteka.gov.gr, μέσω της οποίας θα γίνεται πρόσβαση των ασφαλισμένων στους ατομικούς τους λογαριασμούς.

Οι πρώτες εισφορές θα καταβληθούν στο τέλος Φλεβάρη και θα αφορούν στους περίπου 100.000 πρώτους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να δουν για πρώτη φορά τον «κουμπαρά» τους τον Απρίλιο και τον Μάιο θα λάβουν (όπως και οι εργοδότες τους) τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα για την ασφάλισή τους. 

Στο αμέσως επόμενο στάδιο -και κατόπιν ενημέρωσης από τη διοίκηση του νέου Ταμείου- προβλέπεται η παροχή της δυνατότητας στους ασφαλισμένους να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα επενδυθεί το αποθεματικό τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι νέοι εργάζονται ήδη και είναι έως 35 ετών. Αυτοί, ωστόσο, θα μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη και με το παλιό σύστημα (κατόπιν δικής τους επιλογής), κάτι που δεν θα ισχύσει για όσους είναι πάνω από 35 ετών, καθώς αυτοί δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ. 

Με βάση όσα λέει η κυβέρνηση, στόχος της μεταρρύθμισης είναι να παραχθούν μελλοντικές επικουρικές συντάξεις υψηλότερες από τις σημερινές, ενώ προβάλλεται η εκτίμηση ότι θα περιοριστεί και ο δημογραφικός κίνδυνος που επηρεάζει την καταβολή των συντάξεων με αρνητικό τρόπο.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι παρέχεται κρατική εγγύηση ότι η νέα επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους. 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις καθώς θα στερέψει ο «κουμπαράς» από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και επίσης τις αφήνει χωρίς προστασία από πιθανή χρεοκοπία των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

Επικαλούνται μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση διεθνείς μελέτες που όπως λένε έχουν καταγράψει αναλυτικά τους λόγους αποτυχίας του συγκεκριμένου μοντέλου για την επικουρική ασφάλιση. 

Σύμφωνα με αυτές το κόστος μετάβασης που αρχικά είχε υποτιμηθεί, επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών ενώ έχουν καταγραφεί υψηλά διαχειριστικά κόστη, αλλά και σημαντική μείωση των συντάξεων λόγω σωρευτικά χαμηλών αποδόσεων. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *