Skip to content

Παγκόσμια ασφάλιστρα Περιουσίας άνω του 1 δισ. δολάρια

  • Περίπου 138 δις $ η αξία της παγκόσμιας αγοράς ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (brokerage)
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, 145 ασφαλιστικοί όμιλοι είχαν εγγεγραμμένα παγκόσμια ακαθάριστα ασφάλιστρα Περιουσίας – Ατυχημάτων άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021. Οι Allianz, AXA, PICC, Zurich και Chubb είναι οι πέντε κορυφαίοι όμιλοι. Μαζί αυτοί οι πέντε έχουν παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 15,9% ενώ οι 20 κορυφαίοι όμιλοι έχουν μερίδιο 41,6%.
  • Η αξία των παγκόσμιων εμπορικών ασφαλίστρων (εγγεγραμμένα και ακαθάριστα) αναμένεται να υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά το 2022.

Σύμφωνα με μια κατάταξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Insuramore για την παγκόσμια εμπορική ασφαλιστική αγορά Περιουσίας – Ατυχημάτων (non-life) (βλ. www.insuramore.com/rankings/insurers/premiums-pandc-commercial), 145 όμιλοι ασφαλιστών (εταιρείες / underwriters) είχαν εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα σε αυτήν την κατηγορία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021. Επιπλέον, οι 103, λίγο περισσότεροι από το μισό των 200 κορυφαίων ομίλων, κατέγραψαν διψήφια αύξηση στα ασφάλιστρα περιουσίας και δέκα από αυτούς τους ομίλους πέτυχαν ανάπτυξη μεγαλύτερη από 50%. Μεταξύ αυτών των ανταγωνιστριών εταιρειών ήταν η Convex Group, η Fidelis Insurance Holdings, η RenaissanceRe και η Trisura Group, καθώς και η Intact Financial Corporation η οποία προχώρησε σημαντικά εν μέρει μέσω της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της RSA.

Συνολικά, το εγγεγραμμένα παγκόσμια ακαθάριστα άμεσα ασφάλιστρα των εμπορικών γραμμών φαίνεται πολύ πιθανό να υπερβεί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία για πρώτη φορά το 2022. Η ανάπτυξη σημειώνεται λόγω αρκετών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της έντονης εμπορικής δραστηριότητας (ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική), των αυξανόμενων ασφαλίστρων που προκαλούνται από την ενισχυμένη συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων (π.χ. ασφάλιση για γεωργικές επιχειρήσεις) και, φυσικά, τον πληθωρισμό.

Πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι που εκδίδουν αποτελέσματα σε νομίσματα άλλα από τα αμερικανικά δολάρια και με μικρή ή καθόλου έκθεση στην ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς τα εγγεγραμμένα παγκόσμια ακαθάριστα ασφάλιστρα τους θα αξίζουν λιγότερο σε όρους δολαρίων όταν γίνει η μετατροπή τους. Αντίθετα, οι όμιλοι με έδρα τις ΗΠΑ και τις Βερμούδες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τις 78 από τους 200 κορυφαίες εμπορικές εταιρείες το 2021, πρόκειται να αυξηθούν στην επόμενη κατάταξη.

Όσον αφορά τους 20 κορυφαίους ομίλους, οι οποίοι ήταν ίδιοι το 2021 όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια (αν και με κάποιες αλλαγές στη σειρά τους), αυτό το συνδυασμένο μερίδιο ελάχιστα άλλαξε από το 2019, όταν ήταν 41,9% και 2020, που είχε φτάσει στο 41,5%.

Περίπου 138 δις $ η αξία της παγκόσμιας αγοράς ασφαλιστικής διαμεσολάβησης (brokerage)

Παγκοσμίως, συνολικές αμοιβές και προμήθειες που προέρχονται από ασφαλιστική διαμεσολαβητική δραστηριότητα το 2021 ανήλθαν σε περίπου 137,6 δισεκατομμύρια δολάρια

– ενισχυμένη η μεσιτεία από την υποκείμενη αύξηση των premium ασφαλίστρων και μια περαιτέρω στροφή προς την ψηφιακή και συμβουλευτική διανομή, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 12%

– σχεδόν οι μισοί από τους 300 κορυφαίους ομίλους μεσιτείας στον κόσμο έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και πάνω από το 80% αυτών είναι ιδιόκτητα

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες βαθμολογίες και αναλύσεις που ανανεώθηκαν από την Insuramore (www.insuramore.com/rankings/brokers), η αξία της παγκόσμιας αγοράς για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση όσον αφορά τις αμοιβές και τις προμήθειες που αποκτήθηκαν ήταν περίπου 137,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από περίπου 122,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, κάτι που ισοδυναμεί με ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 12,5% χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό και περίπου 8% ως μέτρο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αφορά: περίπου 62 δις δολάρια λόγω της εμπορικής μεσιτείας περιουσίας και ατυχημάτων (non-life), 13,2 δις για την ιδιωτική μεσιτεία λιανικής περιουσίας και ατυχημάτων (non-life), 46,4 δις για παροχές σε εργαζομένους συν μεσιτεία ασφάλισης ζωής και υγείας, 5,5 δις για μεσιτεία αντασφάλισης και 10,5 δις για μεσιτεία χονδρικής. 

Κάθε μια από τις άνω κατηγορίες κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους. Πράγματι, χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό, οι 20 κορυφαίοι όμιλοι διαμεσολάβησης πέτυχαν από κοινού ακόμη υψηλότερο συνολικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 14,6%, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη δραστηριότητα που αφορά σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Διάφοροι παράγοντες επέφεραν την αξιοσημείωτη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς μεσιτείας ασφαλίσεων το 2021: 

Η ανάπτυξη των υποκείμενων τιμών των ασφαλίστρων ήταν σημαντικός μοχλός τόσο για την μεσιτεία λιανική σε περιουσία και ατυχήματα όσο και για τη χονδρική, ενώ μια ακόμα στροφή προς την ψηφιακή διανομή και την παροχή συμβουλών είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη λιανική τόσο της ιδιωτικής ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων όσο και της ασφάλισης ζωής και υγείας. 

Όσον αφορά στην αξία των συνολικών της εσόδων από υπηρεσίες διαμεσολάβησης παγκοσμίως, η Marsh McLennan κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χρηματιστηριακών ομίλων το 2021 και την ακολούθησαν κατά φθίνουσα σειρά οι Aon, WTW, Gallagher και HUB. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες σε καθένα από τα πέντε μεσιτικά τμήματα ήταν οι εξής:

Εμπορική μεσιτεία λιανικής ασφάλισης στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων – Marsh McLennan

Ιδιωτική μεσιτεία λιανικής ασφάλισης στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων – Alliant (χάρη σε μεγάλο βαθμό στην εξαγορά της Confie το 2021)

Δραστηριότητα παροχών σε εργαζομένους συν μεσιτεία λιανικής κάλυψης ζωής και υγείας – WTW

Μεσιτεία αντασφάλισης – Aon

Ασφαλιστική μεσιτεία χονδρικής – Amwins

Συνολικά, οι 20 κορυφαίοι όμιλοι πιστεύεται ότι είχαν τον έλεγχο του 50,6% των συνολικών παγκόσμιων προμηθειών το 2021 και οι 300 κορυφαίοι όμιλοι το 79,3%. 

Μεταξύ των κορυφαίων 300 γκρουπ, η συντριπτική πλειονότητα (τα 242, ή το 80,7%) είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει μία ή συνδυασμό οικογενειακής ιδιοκτησίας, ιδιοκτησίας εργαζομένων ή ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι η έδρα για 141 (47%) από τους 300 κορυφαίους ομίλους. Μετά τις ΗΠΑ είναι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Γερμανία, με 32, 31, 16 και 15 αντίστοιχα από τους 300 μεγαλύτερους ομίλους, με τον υπόλοιπο κόσμο να αντιπροσωπεύει τις υπόλοιπες 65 στην ανάλυση.

Κοιτάζοντας το μέλλον, θα ήταν σκόπιμο να δούμε εάν μια συνεχής ροή δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών προκαλεί την σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς το 2022 ή εάν η δυναμική ανάπτυξη ορισμένων μικρότερων και μεσαίων ανταγωνιστών κάνει το μερίδιο των κορυφαίων 20 ομίλων να διατηρηθεί λίγο παραπάνω από το ήμισυ των παγκόσμιων εσόδων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *