Skip to content

Περισσότερες από 200 ασφαλιστικές & τράπεζες παγκοσμίως ξεμακραίνουν από τον άνθρακα

Περισσότερα από 200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως έχουν πλέον όρους που απαγορεύουν ή περιορίζουν δραστικά την επένδυση σε βιομηχανίες άνθρακα. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις για τη διάσωση του κλίματος αρχίζουν επιτέλους να υλοποιούνται.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) όρους για τον αποκλεισμό του άνθρακα ως επενδυτική επιλογή έχουν θέσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως εμπορικές τράπεζες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κεντρικές τράπεζες και άλλοι.

Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιορίζουν τις επενδύσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θερμική εξόρυξη άνθρακα, ωστόσο οι ολοένα και πιο αυστηροί περιορισμοί στοχεύουν όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα προϊόντα, στο σύνολό τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αύξηση των περιορισμών αυτών έρχεται εν μέσω κερδών ρεκόρ στα ανθρακωρυχεία το περασμένο έτος. Μεγάλη άνοδο στη σχετική λίστα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που απαγορεύουν τον άνθρακα παρουσιάζει η Ασία, με 41 από 10 που ήταν την περίοδο 2013-2019. Οι Ευρωπαίοι δανειστές (τράπεζες) και ασφαλιστικές εταιρείες πάντως βάζουν αυστηρότερους όρους στα συμβόλαιά τους σε σχέση οποιεσδήποτε άλλες περιοχές του πλανήτη, ανέφερε το IEEFA.

Οι αυστηρότεροι όροι σε τι έγκεινται; Στη δυνατότητα των επιχειρήσεων αλλά και διαφόρων έργων να χρηματοδοτηθούν, στην απόφαση για underwriting και βεβαίως στις επενδύσεις, αλλά επεκτείνονται και σε ευρύτερες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα όπως η αεριοποιηση του, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του -που είναι τεράστιας σημασίας- και οι σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές που τον χρησιμοποιούν.

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές αγορές, τις τάσεις και τις πολιτικές. Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια ποικιλόμορφη, βιώσιμη και κερδοφόρα ενεργειακή οικονομία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *