Skip to content

Πιέζουν ο χρόνος και τα προβλήματα της κρίσης την ΕΤΕ για την Εθνική Ασφαλιστική

Ο χρόνος πιέζει την ΕΤΕ για να προχωρήσει την υπόθεση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και απ’ ότι φαίνεται η επιλογή της CVC ίσως είναι η τελική της λύση. Το IPO (δημόσια προσφορά) που είχε προταθεί από στελέχη της τράπεζας αλλά και από εξωτερικούς συνεργάτες απαιτεί τουλάχιστον ένα 6μηνο εντατικής προετοιμασίας και ο χρόνος αυτός είναι μάλλον απαγορευτικός. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι έχει “χαλάσει” το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με το Νοέμβριο-Δεκέμβριο που οι αγορές ήθελαν ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σε ότι αφορά το τίμημα στο οποίο υπήρχαν οι διαφορές με το CVC, η ΕΤΕ φαίνεται ότι αποδέχεται ένα τίμημα πέριξ των 450-480 εκατ. ευρώ για το 80% του μετοχικού κεφαλαίου  αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχει κάποια τμηματική (ετήσια) συνεισφορά των εσόδων από τις πωλήσεις στα τραπεζικά καταστήματα (bancassurance) στα έσοδα της τράπεζας. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει πάνω από το 20% των πωλήσεων bancassurance αλλά προς το παρόν δεν γίνεται αποδεκτό από το CVC.

Ωστόσο πηγές μέσα από την τράπεζα θεωρούν ότι και η ΕΤΕ και το CVC καταβάλλουν ύστατες προσπάθειες να βρεθεί η “χρυσή τομή” στις διαπραγματεύσεις.

Η μεν ΕΤΕ γιατί δεν έχει άλλο χρονικό περιθώριο και τα προβλήματα με το “κενό” του ισολογισμού λόγω της μη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πρέπει να κλείσει άμεσα. Το CVC γιατί περιμένοντας την Εθνική Ασφαλιστική έχει καθυστερήσει την ανάπτυξη του επενδυτικού του πλάνου.  Ωστόσο δεν έχει την χρονική πίεση της ΕΤΕ και μπορεί να περιμένει.

Η πιο κερδοφόρα θυγατρική του Ομίλου ΕΤΕ

Η Εθνική Ασφαλιστική παραμένει η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα θυγατρική του Ομίλου ΕΤΕ ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες.  Ο μέσος ετησιοποιημένος ρυθμός αύξησης κερδοφορίας της Εθνικής Ασφαλιστικής τα τελευταία 5 χρόνια ξεπερνά το 10%. Κατά το 9μηνο 2020, η   Εθνική Ασφαλιστική είχε κέρδη προ φόρων 53,7 εκατ., αυξημένα κατά 15,2% σε σχέση με το 9μηνο του 2019 (46,6 εκατ.). Η αύξηση αποδίδεται στα ιδιαίτερα θετικά τεχνικά αποτελέσματα των κλάδων Πυρός, Αυτοκινήτου και Υγείας. Ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων, με εξαίρεση την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου. Τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα, χωρίς την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, ανήλθαν σε 422,3 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 5,6% έναντι του 9μήνου 2019.

Οι ζημιές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2020 λόγω της αστάθειας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αναστράφηκαν κατά το γ’ τρίμηνο και σε συνδυασμό με την κερδοφορία του 9μήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 82,9 εκατ. των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία κατά την 30.09.2020 ανήλθαν συνολικά σε 1.145,1 εκατ. (31.12.2019: 1.062,1 εκατ.). Θετική και αυξητική επίσης παραμένει και η κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρίας, τόσο με, όσο και χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων σε  σχέση με το εξάμηνο του 2020.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *