Skip to content

Το ακαταδίωκτο των ιατρών κρίνει την επίταξή τους – Προωθείται ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας

Σε ειδική ρύθμιση φαίνεται ότι προχωράει το υπουργείο Υγείας της χώρας με στόχο την θέσπιση του ακαταδίωκτου για τους γιατρούς της χώρας που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό ήταν το γενικό πλαίσιο των όσων τέθηκαν στο τραπέζι αλλά και συμφωνήθηκαν το Σάββατο στην Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, η οποία και έγινε στην Αθήνα παρουσία του υπουργού, Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. 

Ουσιαστικά το θέμα που έθεσαν οι γιατροί μετ’ επιτάσεως είναι αυτό της αστικής ευθύνης για όλους τους γιατρούς που εντάσσονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία. 

Συζητήθηκε εμφανώς με ένταση το θέμα της επίταξης των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να τάσσεται κατά μιας τέτοιας προοπτικής. Εντούτοις, κυριάρχησε η πεποίθηση ότι σε περίπτωση που επιλυθεί το ζήτημα της αστικής ευθύνης, τότε θα βρεθούν ιατροί να συνδράμουν στην κάλυψη των αναγκών, δίχως να απαιτηθεί να τεθεί σε εφαρμογή η επίταξη. 

Από την άλλη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη αποστείλει την προτεινόμενη διάταξη για την προστασία όσων γιατρών ενταχθούν στο ΕΣΥ, εντός της οποίας προβλέπεται ότι οι γιατροί αυτοί θα απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη, ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου. 

Αλλά γίνεται και η σαφής διευκρίνιση ότι αυτή η προστασία θα τίθεται σε ισχύ μόνον για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν στην περίθαλψη ασθενούς με κορωνοϊό, μόνο για πράξεις ή παραλείψεις που δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα μέτρα για τη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και μόνο στην περίπτωση που οι υπηρεσίες υγείας που παρείχαν έγιναν καλόπιστα και δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. 

Πάντως με σημερινές του δηλώσεις στην τηλεόραση του OPEN ο κ. Πλεύρης θόλωσε εκ νέου τα νερά, αναφέροντας ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης των ιατρών και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επισήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αυτή τη στιγμή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αλλά φαίνεται ότι ο αριθμός των ιδιωτών ιατρών που έχουν θέσει εαυτόν στη διάθεση του ΕΣΥ είναι αρκετά μικρότερος από εκείνον που θα εθεωρείτο ικανοποιητικός για τη στήριξη του συστήματος. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται υπό το φως αυτών των δεδομένων να δοθεί μια τελευταία παράταση ή προθεσμία προτού προχωρήσει η επίταξη. 

Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το μέτρο τότε από τη στιγμή που θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης, η σχετική διαδικασία θα χρειαστεί περίπου δύο 24ωρα για να ολοκληρωθεί. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, είχε μιλήσει την Πέμπτη σε εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα μετά την πανδημία και είχε σημειώσει δεικτικά ότι «έχουμε πόλεμο, πράγμα που σημαίνει, ότι θα πρέπει να επιστρατευτουν όλοι οι γιατροί, ακόμη και οι στρατιωτικοί». 

Επομένως, είχε προσθέσει «είναι ύψιστης προτεραιότητας η πλήρης και εθνική επιστράτευση με κοινωνική συνοχή».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *