Skip to content

Ανάμεσα σε “συμπληγάδες” οι μεσίτες της Περιφέρειας…

Με εικοσαετή και πλέον πείρα ως διοικητικό στέλεχος στα κεντρικά γραφεία ασφαλιστικών εταρειών στην Αθήνα, όπου είχε ασχοληθεί επί το πλείστον με τον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων εταιρειών, προ τετραετίας αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία και να ανοίξει  μεσιτικό γραφείο ασφαλίσεων,

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Από τη μια  τα μειωμένα εισοδήματα του κόσμου με τις συνεχείς περικοπές μισθών-συντάξεων-αύξηση ανεργίας κ.ο.κ., από την άλλη η αποβιομηχάνιση και το γεγονός ότι πολλές από τις εταιρείες που διατηρούν εργοστάσια στη Λαμία και ευρύτερα στην Κεντρική Ελλάδα, εδρεύουν στην Αθήνα, περιορίζουν αναγκαστικά το ρόλο του μεσίτη ασφαλειών στη Λαμία, σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως μας επισημαίνει ο κ.Γεώργιος Θανασούρας, ιδρυτής (πριν τέσσερα χρόνια) και ιδιοκτήτης της «1+1 Brοkers».

«Εδώ, λοιπόν, μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί ως επί το πλείστον σε γενικούς κλάδους, μιλάμε κατά κύριο λόγο αυτοκίνητα και οχήματα γενικώς, όπως επίσης σε ασφάλιση κατοικιών και δη ενυπόθηκων, για τα οποία βέβαια οι τράπεζες ασκούν πιέσεις στους πελάτες για τα ασφαλιστικά τους προγράμματα,  αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν πάντοτε ανταγωνιστικές λύσεις, σε σχέση με τις όποιες προτάσεις κάθε Τράπεζας και ο κόσμος το γνωρίζει», προσθέτει σχετικά.

Με εικοσαετή και πλέον πείρα ως διοικητικό στέλεχος στα κεντρικά γραφεία ασφαλιστικών εταρειών στην Αθήνα, όπου είχε ασχοληθεί επί το πλείστον με τον τομέα των ομαδικών ασφαλίσεων εταιρειών, προ τετραετίας αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία και να ανοίξει  μεσιτικό γραφείο ασφαλίσεων, αξιοποιώντας την   άδεια μεσίτη που είχε πάρει. «Βγήκα από την κουζίνα στο σερβίρισμα» συνηθίζει να λέει ο ίδιος χαριτολογώντας.

Οι εντυπώσεις-απολογισμός του; «Σίγουρα κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Σίγουρα η Λαμία δεν είναι  μεγαλούπολη, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πράγματα είναι πολύ πιο μαζεμένα εδώ. Βέβαια κερδίζεις σε ποιότητα ζωής, πολύ πιο ήρεμοι οι ρυθμοί εδώ. Πιαστεύω πως ισχύει αυτό που μου είχαν πει φίλοι και συνάδελφοι, ότι πρωταθλητισμό δεν κάνεις στη Λαμία, και σε καμία άλλη πόλη αντίστοιχου μεγέθους-αθλητισμό κάνεις στην Περιφέρεια. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν εκεί, μπορεί κανείς να λειτουργήσει τελείως διαφορετικά σε σχέση με το πώς μπορεί να λειτουργήσει σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Άλλοι πληθυσμοί, άλλα ασφάλιστρα-χαμηλότερα στην περιφέρεια, άρα χαμηλότερα και τα δικά μας εισοδήματα, άλλες δυνατότητες-πολύ μεγαλύτερες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Παρά, δε, την αρχική προσδοκία του ότι χάρη γεωγραφική θέση  της Λαμίας (ίση σχεδόν απόσταση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη)– θα είχαν πέραση τα νοσοκομειακά προγράμματα για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία των δύο μεγαλουπόλεων, δεδομένου ότι η ίδια η Λαμία δεν διαθέτει ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, στην πράξη – όπως μας επισημαίνει – αυτή διαψεύστηκε. Με αιτία τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων του τοπικού πληθυσμού, που προβληματίζεται έντονα για τα έξοδα των συνοδών μελών κ.ο.κ.

Αντίστοιχα, δηλώνει πως δεν νομίζει ότι τηρείται και πολύ στην καθημερινότητα  η διάκριση πράκτορα-μεσίτη. «Δε νομίζω ότι είναι εύκολος ο διαχωρισμός και για να είμαι ειλικρινής οι εταιρείες δε νομίζω ότι μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Δεν θεωρώ ότι με βλέπουν σαν τον πελάτη που θα έπρεπε να με δούνε, σαν μεσίτη ασφαλίσεων». Εκτιμά, πάντως, ότι «σε γενικές γραμμές έχουμε βρει τις ισορροπίες. Βέβαια, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και από τις δυο πλευρές. Και από τους ασφαλιστές και από τις ασφαλιστικές εταιρείες».

Η δε εποπτική αρχή, κατά την άποψη του μεσίτη ασφαλειών συνομιλητή μας, «θα μπορούσε ίσως να μας προφυλάξει από καταστάσεις δυσάρεστες. Θεωρώ ότι θα μπορούσε εγκαίρως για κάποιες εταιρείες, που βλέπει ότι δεν είναι επαρκή τα κεφάλαιά τους να μας προφυλάτει όλους, και τους διαμεσολαβούντες και τους πελάτες μας, με νωρίτερη-έγκαιρη ενημέρωση  και με μια ομαλή μετάβαση χαρτοφυλακίων».

Όσον αφορά, τέλος, τον κλάδο του αυτοκινήτου, που αποτελεί το κύριο αντικείμενό του, πιστεύει πως κάποια στιγμή θα ισορροπήσει η κατάσταση όσον αφορά τα ασφάλιστρα, αλλά από εκεί και πέρα πάντα θα υπάρχουν κάποιες εταιρείες,  που για ορισμένους κινδύνους θα ασκούν μια  επιθετική πολιτική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *